De ce este nevoie pentru slujba de sfințire a casei?
De câte lumânări avem nevoie pentru o sfințire de casă?
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Putem compara slujba de la televizor sau din online cu cea de la biserică?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Profit de întrebarea dumneavoastră pentru a răspunde mai pe larg cu privire la cele necesare pentru slujba de sfințire (binecuvântare) a casei
Așadar înainte de toate este nevoie să se vorbească cu părintele ce va săvârși slujba. El ne poate spune ce anume este nevoie cu și mai mare exactitate.
În linii mari, pentru binecuvântarea casei ar fi de dorit să fie pregătite următoarele:
1. un bol cu apă curată;
2. un mănunchi de busuioc;
5. căţuie, cărbune şi tămâie;
6. lumânări de ceară (Poate fi chiar și numai una, însă cel mai adesea se pun trei lumânări.)
7. o icoană (în cazul în care măsuța pe care se pregătesc toate nu se află în fața unei icoane din casă);
8. un pomelnic cu cei vii din casă ;
9. un prosop curat (pe care părintele îşi va şterge mâna după sfinţirea apei)
În unele zone ale țării se mai obișnuiește să se pună pe masă: un bol cu făină, o pâine, o sticlă de ulei şi una de vin.
Repet faptul că este foarte important să se vorbească din timp cu părintele care va săvârși slujba și să fie întrebat de cele necesare. Spun asta pentru că unele din cele menționate mai sus (busuioc, cățuie, cărbune etc.) ar putea fi aduse și de către preot dacă cei care doresc să le fie binecuvântată casă nu le au.
Să avem în vedere că cele de mai sus țin de o pregătire mai degrabă exterioară, care, deși importantă, nu trebuie să o înlocuiască pe ce duhovnicească. Ori de câte ori dorim să facem o sfeștanie acasă ar fi bine să ne pregătim și sufletește prin rugăciune, post, spovedanie, pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze cât mai mult în viețile și casele noastre. Deși acestea din urmă nu sunt obligatorii, cu siguranță „fac diferența” din perspectiva felului în care slujba respectivă „rodește” în casă în care s-a săvârșit.
Dumnezeu să vă binecuvinteze!
pr. Andrei