Cum poți ști că nu dai greș în alegerea partenerului?
O probă specială trebuie trecută, şi anume comportamentul celuilalt de faţă cu părinţii. Există o posibilitate mare ca într-un oarecare timp alesul tău/aleasa ta să se comporte şi cu tine la fel. Dar dacă vezi că, indiferent de certurile şi neînţelegerile pe care le are cu părinţii, totuşi îi iubeşte, înţelegându-le slăbiciunile, atunci să fii încredinţată de faptul că poate fi un soț bun.
Ce calităţi obligatorii trebuie să aibă partenerul pentru a nu greşi în alegerea acestuia?
Cum adică ce calităţi? Doar nu iubeşti pe cineva pentru calităţile sale! Din fericire, cea mai importantă dragoste este aceea a lui Dumnezeu faţă de oameni. După cum ştim, Domnul a venit în lume pentru a-i chema nu pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi la pocăinţă şi Se îngrijeşte mai mult de oaia cea pierdută decât de celelalte nouăzeci şi nouă de oi care sunt în siguranţă.
În acest sens, există o reflectare a iubirii dumnezeieşti și în cadrul iubirii dintre un bărbat şi o femeie. Poţi iubi pe cineva în pofida neputinţelor şi păcatelor sale, dacă acela are ceva ce a găsit ecou în sufletul tău şi tu vezi în el, printre toate vălurile de ceaţă, chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.
Altfel vorbim despre alegerea soţului sau a soţiei. În acest caz, o probă specială trebuie trecută, şi anume comportamentul celuilalt de faţă cu părinţii. Există o posibilitate mare ca într-un oarecare timp alesul tău/aleasa ta să se comporte şi cu tine la fel. Dar dacă vezi că, indiferent de certurile şi neînţelegerile pe care le are cu părinţii, totuşi îi iubeşte, înţelegându-le slăbiciunile, atunci să fii încredinţată de faptul că poate fi un soț bun.
În afară de aceasta, trebuie să mai fii atent şi la părinţi. În cazul alegerii soţiei, trebuie să cunoşti în primul rând pe mama acesteia, iar în cazul alegerii unui soţ, pe tatăl lui. Dacă mama viitoarei soţii nu-i va inspira bărbatului neîncredere şi respingere, acesta este încă un argument în favoarea alegerii viitoarei soţii. Vor trece câţiva ani şi este foarte probabil ca aceasta să devină ca mama ei, dar asta, desigur, nu este obligatoriu. Viaţa nu poate fi redusă la nişte reguli atât de simple şi crude, iar cel care ia aminte la astfel de sfaturi poate să evite greşelile şi necazurile cu care s-ar putea confrunta.
(Preot Maxim Kozlov, Familia – ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, traducere din limba rusă de Eugeniu Rigoti, Editura Sophia, București, 2009, pp. 21-22)
Îți mai recomandăm și: „Ne iubim” nu înseamnă întotdeauna și că „ne potrivim”
Verifică dacă există compatibilitate cu persoana iubită înainte de „pasul cel mare”