„Ne iubim” nu înseamnă întotdeauna și că „ne potrivim”
Sentimentele şi intuiţiile sunt un ghid rezonabil pentru viaţă în multe situaţii, însă ele pot, de asemenea, să conducă lucrurile într-o direcţie extrem de greşită. Pentru o astfel de decizie majoră, cu consecinţe atât de grave, ar putea fi înţelept să adăugăm o mică doză de gândire obiectivă, la rece.
Abordarea pe care o sugerăm pentru a descoperi daca sunteţi compatibil cu partenerul dumneavoastră poate părea puţin prea logică sau prea lipsită de sentimente pentru unii. Nu negăm importanţa emoţiilor şi a iubirii romantice pentru celălalt, dar sugerăm că doar astfel de emoţii nu ar putea forma cea mai bună fundaţie pentru o relaţie ce va dura o viaţă întreagă. De fapt, dacă emoţiile sunt foarte puternice, ele chiar vă pot face să nu vedeţi că nu sunteţi potriviţi unul pentru celălalt în câteva aspecte foarte serioase.
Desigur, prin natura lor, emoţiile puternice nu pot dura pentru totdeauna, asemenea unui foc violent care arde repede tot combustibilul şi se stinge. Odată ce acest lucru s-a întâmplat, dacă nu există altceva care să vă ţină împreună relaţia va începe să devină ca o închisoare. Prin urmare, este important să vă gândiţi serios dacă dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră sunteţi compatibili.
Dar ce înseamnă acest lucru de fapt? (…) Compatibilitatea înseamnă că personalităţile voastre funcţionează bine împreună, că vă completaţi unul pe celălalt şi umpleţi ceea ce lipseşte celuilalt şi că vă faceţi fericit unul pe altul.
Pentru o relaţie de succes pe tot parcursul vieţii, un cuplu căsătorit trebuie să fie compatibil în multe domenii, nu doar în unul sau două. De pildă, un cuplu care împărtăşeşte cu tărie un interes comun (de exemplu, ambii sunt sportivi olimpici), dar care nu pot să aibă o discuţie paşnică împreună mai mult de cinci minute, este puţin probabil să se bucure de o relaţie fericită şi împlinită.
Compatibilitatea pozitivă este locul în care aveţi interese, obiective şi atitudini comune. Acest lucru vă va ajuta foarte mult să vă lipiţi unul de celălalt formând o singură unitate, o echipă care lucrează împreună pentru a trage în aceeași direcţie.
Este important să reţineţi că a fi „compatibil” nu înseamnă a fi „identic”. Unele dintre trăsăturile voastre personale ar putea fi identice, însă altele ar putea fi destul de diferite sau chiar cu totul opuse. Diferenţele, cu toate acestea, pot să se completeze reciproc – sarea şi piperul au gusturi diferite, dar se completează în mod extraordinar între ele.
Compatibilitatea negativă este însă la fel de importantă. Acest lucru înseamnă să vă daţi seama dacă puteţi suporta lucrurile negative din celălalt. Adesea am cerut cuplurilor logodite să se gândească la partea cea mai rea a partenerului – o cerinţă neobişnuită pentru un creştin! Dar trebuie să cunoaşteţi partea cea mai rea a celuilalt. Dacă sunteţi convins că ştiţi care este cea mai rea parte a partenerului şi sunteţi fericit trăind cu aceasta, atunci sunteţi pe un drum destul de bun. Dacă, pe de altă parte, cel mai rău lucru este unul dezamăgitor pentru dumneavoastră, atunci poate ar fi mai bine să regândiţi relaţia.
Un principiu important care nu poate fi subliniat îndeajuns de mult este că atunci când vă căsătoriţi, nu ar trebui să vă aşteptaţi ca soţul sau soţia dumneavoastră să se schimbe. Trebuie să fiţi dispuşi să trăiţi împreună cu partenerul vostru aşa cum este astăzi, pentru tot restul vieţii voastre. Dacă are defecte astăzi, trebuie să fiţi pe deplin dispuşi să o acceptaţi, cu defecte cu tot. Puteţi spera că partenerul vostru se va schimba – aţi putea chiar să lucraţi pentru a-l ajuta să se schimbe (bineînţeles cu cooperarea sa deplină) – dar în nici un caz nu ar trebui să faceţi ca succesul căsniciei voastre să depindă în vreun fel de schimbarea sa. Trebuie să fiţi dispuşi şi fericiţi să vă acceptaţi partenerul, aşa cum este, pentru restul vieţii voastre. La urma urmei, şi el trebuie să vă accepte aşa cum sunteţi. Începerea unei relaţii pe viață prin exercitarea presiunii asupra partenerului pentru a se îndrepta este puţin probabil să contribuie la cultivarea unei relaţii sănătoase.
În mod similar, este important, de asemenea, să înţelegeţi că oamenii au tendinţa de a se schimba în timp şi, adesea, nu în direcţia dorită. Partenerul dumneavoastră nu poate fi acelaşi la vârsta de patruzeci şi cinci de ani, precum era la douăzeci şi cinci. Viaţa, responsabilităţile şi stresul îi determină pe oameni să se schimbe şi să se adapteze, în funcţie de circumstanţele lor. Este important să fiţi flexibili şi să nu aşteptaţi ca viitorul soţ sau viitoarea soţie să aibă, pe parcursul relaţiei, aceleaşi trăsături, aspect fizic şi priorităţi pe care le-a avut când v-aţi întâlnit pentru prima dată. Adaptabilitatea este un aspect cheie al unei relaţii sănătoase.
Desigur, acest lucru nu anulează în nici un fel responsabilitatea noastră ca şi creştini să creştem, să progresăm, să ne îmbunătăţim şi să ne pocăim. Dar, aşa cum am observat mai sus, singura persoană din lume pe care o puteţi schimba cu adevărat sunteţi dumneavoastră. Acest lucru nu vă împiedică să fiţi o bună influenţă asupra celuilalt – într-adevăr, asta sperăm. Dar punctul cel mai important de subliniat aici este că nu există nici o garanţie că schimbarea pe care o doriţi în partenerul dumneavoastră se va produce. Dacă vă doriţi cu tot dinadinsul o astfel de schimbare şi nu se întâmplă, atunci vă programaţi pentru dezamăgire şi amărăciune.
Cum puteţi şti dacă sunteţi compatibil cu partenerul dumneavoastră? Cei mai mulţi oameni se bazează pur şi simplu pe sentimentele sau intuiţiile lor. Dacă ne simţim bine, parcă se pare că ne înţelegem bine, atunci trebuie să fim compatibili. Sentimentele şi intuiţiile sunt un ghid rezonabil pentru viaţă în multe situaţii, însă ele pot, de asemenea, să conducă lucrurile într-o direcţie extrem de greşită. Pentru o astfel de decizie majoră, cu consecinţe atât de grave, ar putea fi înţelept să adăugăm o mică doză de gândire obiectivă, la rece, aşa cum sugerează Episcopul Moussa.
Pentru a vă ajuta să realizaţi acest lucru, am enumerat mai jos câteva domenii de compatibilitate prin care puteţi înţelege mai bine personalităţile voastre corespunzătoare şi relaţia dintre ele. Ideea este să parcurgeţi această listă şi să discutaţi fiecare articol împreună, cât mai sincer şi mai deschis posibil. Amintiţi-vă că nu este necesar să aveţi aceleaşi răspunsuri la fiecare întrebare, dar, sperăm, veţi avea răspunsuri compatibile sau complementare. Doi oameni care gândesc şi se comportă în exact acelaşi mod au toate şansele să aibă o viaţă destul de plictisitoare. Varietatea este un lucru bun prin faptul că ne deschide minţile pentru a vedea lumea în moduri noi şi minunate. Dar dacă răspunsurile voastre sunt în mod direct contradictorii, iar discuţia despre acestea sugerează că nu puteţi înţelege punctul de vedere al celeilalte persoane, acest lucru ar trebui să vă dea de gândit.
Cele şapte domenii de compatibilitate sunt: compatibilitatea spirituală, morală, socială, educaţională, emoţională, fizică şi financiară sau materială.
(Pr. Antonios Kaldas, Ireni Attia, Doi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 49-52)
Îți mai recomandăm și: Verifică dacă există compatibilitate cu persoana iubită înainte de „pasul cel mare”