Cum potolim mânia?
De ce spunem că șarpele este înțelept? Deși are o armă puternică, otrava, cu care poate să ne facă mult rău, totuși atunci când aude un zgomot cât de ușor, îndată pleacă; n-o înfruntă fățiș, ci se retrage din fața mâniei.
Gheronda, cum poate cineva să-și potolească mânia?
Mânia o potolim cu smerenia și cu tăcerea. De ce spunem că șarpele este înțelept? Deși are o armă puternică, otrava, cu care poate să ne facă mult rău, totuși atunci când aude un zgomot cât de ușor, îndată pleacă; n-o înfruntă fățiș, ci se retrage din fața mâniei.
Tot astfel și tu, dacă cineva îți spune vreun cuvânt și te jignește, să nu-i răspunzi. Dacă taci, îl dezarmezi pe celălalt. Odată la Colibă, Dikas, motanul cel mare, a văzut o broscuță și s-a dus să o lovească, aceea însă nu s-a mișcat deloc. Atunci Dikas a lăsat-o și a plecat. Broscuța cu tăcerea și cu... smerenia ei l-a biruit. Dacă s-ar fi mișcat puțin, Dikas ar fi sărit asupra ei și ar fi dat în ea ca într-o tobă.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, Vol. V Patimi și virtuți, Editura Evanghelismos, București, 2007, p. 133)
Cele trei virtuți pe care le cere Maica Domnului de la călugării din Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro