Cum potolim mânia?
De ce spunem că șarpele este înțelept? Deși are o armă puternică, otrava, cu care poate să ne facă mult rău, totuși atunci când aude un zgomot cât de ușor, îndată pleacă; n-o înfruntă fățiș, ci se retrage din fața mâniei.
Gheronda, cum poate cineva să-și potolească mânia?
Mânia o potolim cu smerenia și cu tăcerea. De ce spunem că șarpele este înțelept? Deși are o armă puternică, otrava, cu care poate să ne facă mult rău, totuși atunci când aude un zgomot cât de ușor, îndată pleacă; n-o înfruntă fățiș, ci se retrage din fața mâniei.
Tot astfel și tu, dacă cineva îți spune vreun cuvânt și te jignește, să nu-i răspunzi. Dacă taci, îl dezarmezi pe celălalt. Odată la Colibă, Dikas, motanul cel mare, a văzut o broscuță și s-a dus să o lovească, aceea însă nu s-a mișcat deloc. Atunci Dikas a lăsat-o și a plecat. Broscuța cu tăcerea și cu... smerenia ei l-a biruit. Dacă s-ar fi mișcat puțin, Dikas ar fi sărit asupra ei și ar fi dat în ea ca într-o tobă.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, Vol. V Patimi și virtuți, Editura Evanghelismos, București, 2007, p. 133)
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro