Cum să fac să pot înțelege psalmii?

Întreabă preotul

Cum să fac să pot înțelege psalmii?

Maria
întreabă:

Doamne ajuta, parinte! Nu stiu cum pot face sa inteleg psalmii. Duhovnicul meu imi spune ca am sa-i inteleg in timp. Timpul a trecut, dar tot nu-i inteleg. Multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
17 Februarie 2016

Doamne ajută!

Maria, fă ascultare de duhovnic! Dacă părintele spune că ai timp să îi înțelegi, atunci așa va fi. Până la urmă, ce înseamnă „timpul a trecut”? Timpul este atât de relativ! Poți înțelege într-o zi sau în 10 ani, esențial este drumul pe care îl parcurgi către înțelegere și felul în care te ajută să crești duhovnicește.

Părintele Arsenie Papacioc are un răspuns ce ți se potrivește de minune. Cineva l-a întrebat: „Știm că este foarte bine să citim Psaltirea, dar sunt psalmi în care nu ne regăsim şi nu-i înţelegem. Este bine totuşi să-i citesc mai departe, neînţelegându-i?”, iar părintele i-a răspuns: „- Da! Nu este nevoie să-i înţelegi imediat. Îi înţelegi în timp. Este bine să-i citeşti, chiar dacă nu te regăseşti în ei şi nu-i înţelegi! Pentru că s-ar putea întâmpla să se vorbească în ei de duşmanul nevăzut, diavolul, şi tu interpretezi. Citeşte-i mai departe. Şi va veni o zi când, Dumnezeu, prin te miri cine sau personal, te va lămuri despre ce este vorba, că nu a rămas nimic nelămurit din Sfânta Scriptură.”  (Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 2, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 66-67).

Acum ai cuvânt de la părintele duhovnic și de la părintele Arsenie Papacioc!

Citește și lasă-l pe Dumnezeu să lucreze!

Cu gânduri bune, 

pr. Andrei

Catalina Radian a răspuns:
18 Februarie 2016

Psalmii se citesc cu mintea coborata in inima. Doar atunci cand ratiunea coboara in inima traitoare fierbinte, si cerem lumina mintii spre intelegere, deslusim cele mai profunde taine.

Pr Bogdan Florea a răspuns:
17 Februarie 2016

Poate e de prisos comentariul meu, dar nu ar fi rău să căutați cărți cu tâlcuiri duhovnicești la Psalmi ale Sfinților Părinți. Se găsesc în librării. Dar oricum, atunci când ne rugăm nu teologhisim, adică nu ne risipim în gânduri fie ele și cuvioase cu privire la sensurile cuvintelor rugăciunii, ci vorbim din inimă lui Dumnezeu.

Cu iertare,
Pr. Bogdan.

Aura a răspuns:
21 Februarie 2016

Prin umilinta suferinta. Ca si IISUS S-a umilit.... !!!!!Prin post si prin rugaciune intensa !!!

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: