Cum să o ajut pe mama mea care consumă alcool mai mult decât e normal?
Mergeți și spuneți-i mamei că o iubiți, indiferent ce se întâmplă. Contează! Că nu ți-e indiferent ceea ce se întâmplă cu ea. Spălați-o mai des, ajutați-o la spălatul rufelor, vaselor, faceți curățenie. S-ar putea să bea și de însingurare, știți? Pentru că ăsta e principalul motor al alcoolismului: însingurarea. Nimeni nu bea de fericit.
„Cum să o ajut pe mama mea care consumă alcool mai mult decât e normal?”
Să știți că normal nu e nicicum, dar dacă ea bea mai mult trebuie să vă adresați unor specialiști. Și Slavă Domnului, la Iași aveți! Iașul are un centru foarte bun de terapie antialcool. Începeți prin a-i spune c-o iubiți. Să știți, că nu te poți duce la masă și să-i zici: „Am constatat că ești alcoolică!”. Este o dependență de cuvinte proaste.
Mergeți și spuneți-i mamei că o iubiți, indiferent ce se întâmplă. Contează! Că nu ți-e indiferent ceea ce se întâmplă cu ea. Spălați-o mai des, ajutați-o la spălatul rufelor, vaselor, faceți curățenie. S-ar putea să bea și de însingurare, știți? Pentru că ăsta e principalul motor al alcoolismului: însingurarea. Nimeni nu bea de fericit. Ăla se îmbată de fericire, nu mai are nevoie și de alcool. Ai nevoie de zahăr, ați văzut, din când în când, dar în mod real.
Țineți minte în „Micul prinț” chestia cu bețivul? „Matale de ce bei, nene? Eu beau de rușine! De rușine, de ce? Beau de rușine că beau!”. Râdeți, râdeți, dar prietenii știu ce zic!
(Fragment din conferința „Familia, casa sufletului copilului. Educația în iubire”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația „Prorelis”, în data de 12 mai 2016, şi l-a avut ca invitat pe Părintele Constantin Necula. Vă recomandăm să urmăriţi aici prima parte a conferinţei, iar partea a II-a – întrebări și răspunsuri – aici.)