Tinerii şi Sfânta Scriptura

Să nu crezi că învăţăturile Sfintei Scripturi se cer numai acelora care aleg să se retragă la mănăstire. Mult mai multă nevoie au de ele tinerii care se pregătesc să intre în viaţă.

Să nu crezi că învăţăturile Sfintei Scripturi se cer numai acelora care aleg să se retragă la mănăstire. Mult mai multă nevoie au de ele copiii care se pregătesc să intre în viaţă. Aşa cum cel ce locuieşte numai în port şi nu pleacă niciodată pe mare nu are nevoie nici de corabie, nici de cârmaci şi nici de marinari, căci de ele are nevoie numai cel ce trăieşte pe mare, aşa este şi cu mireanul şi cu monahul.

Cel ce trăieşte numai pe uscat, duce o viaţă lipsită de mişcare, calmă şi nu are de înfruntat furtuni, în timp ce corăbierul, mereu în largul mării, călătorind numai pe mare, are de înfruntat multe furtuni şi, chiar dacă nu are nevoie, tot trebuie să fie pregătit să facă faţă greutăţilor, ca să închidă gura celorlalţi.

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Părinţii şi educarea copiilor, traducere: Ieromonahul Benedict Aghioritul, Editura Agapis, 2010, p.29-30.)

Citește alte articole despre: viață, nevoie, pregătire, greutate, manastire, timp, furtuna, mirean, monah, carmaci

De la același autor

Ultimele din categorie