Vrei să fii cel dintâi? Fii sluga tuturor!

Domnul a slujit pe oameni, chiar a spălat picioarele ucenicilor. Asta înseamnă că n-ai de ce să te rușinezi a sluji altuia, oricine ar fi el.

Creștinismul mulțumește pe deplin și năzuința noastră de întâietate, dar cum? Prin mijloace cu totul potrivnice acelora care se întrebuințează în lume. Vrei să fii cel dintâi? Fii sluga tuturor, adică fii cel din urmă înaintea tuturor, și acesta este un lucru tot atât de însemnat, pe cât este de însemnat să ne rânduim viața și obiceiurile după pilda Domnului Hristos.

Domnul grăiește: „Fiul Omului n-a venit să fie slujit, ci să slujească El și să-și dea sufletul răscumpărare pentru mulți”. Domnul a slujit pe oameni, chiar a spălat picioarele ucenicilor. Asta înseamnă că n-ai de ce să te rușinezi a sluji altuia, oricine ar fi el. Cum și cu ce poți, slujește; prilejuri sunt la fiecare pas: hrănește pe cel flămând, îmbracă pe cel gol, găzduiește pe cel străin, cercetează pe cel bolnav și chiar îngrijește-l: nu întoarce spatele niciunui om care îți cere ajutorul.

Și nu doar trupul, ci și sufletul aproapelui să-l slujești: învață-l, dă-i sfat, dă-i în mână o carte bună, mângâie-l, întărește-l! Și cuvântul este un mijloc puternic de a ajuta; prin el, sufletul iese din ale sale și, unindu-se cu sufletul celuilalt, îi dă putere.

(Sfântul Teofan ZăvorâtulTâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Sophia, București, p. 130)

De la același autor

Ultimele din categorie