Sfântul Nicolae ne ocrotește și ne îndrumă pe calea spre mântuire

Cuvinte duhovnicești

Sfântul Nicolae ne ocrotește și ne îndrumă pe calea spre mântuire

    • icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae
      Sfântul Nicolae ne ocrotește și ne îndrumă pe calea spre mântuire / Foto: Ștefan Cojocariu

      Sfântul Nicolae ne ocrotește și ne îndrumă pe calea spre mântuire / Foto: Ștefan Cojocariu

Viața noastră pământească este atinsă de moarte, iar plinătatea vieții o putem dobândi doar în veacul ce va să vină. Însă începutul trebuie neapărat să fie făcut aici. Iar Sfântul Nicolae ne este un ajutător nouă, celor slabi și neputincioși, să ne întărim în credință și să dobândim viața veșnică.

Sfântul Ierarh Nicolae este cinstit ca un mare sfânt. Pe cei care au nevoie de ajutorul său îi sprijină nu doar cu cuvântul, ci și cu fapta. Nu-i trece cu vederea pe cei îndurerați, pe cei care sunt ispitiți și pe cei care plâng și pier. Dumnezeu săvârșește prin el minuni mari, al căror număr nu poate fi socotit.

Dumnezeu ne trimite pe plăcuții Săi, care săvârșesc minuni uimitoare, pentru ca noi și mai vârtos să-L urmăm pe Creator, precum L-au urmat acești oameni sfinți. Ei au privit doar înainte, spre lumina dumnezeiască, lăsând în urmă tot ceea ce ne îndepărtează de Dumnezeu și aspirând din toată inima și din toată ființa către Creatorul, pentru a dobândi plinătatea vieții.

Aici, viața noastră pământească este atinsă de moarte, iar plinătatea vieții o putem dobândi doar în veacul ce va să vină. Însă începutul trebuie neapărat să fie făcut aici. Iar Sfântul Nicolae ne este un ajutător nouă, celor slabi și neputincioși, să ne întărim în credință și să dobândim viața veșnică.

(Noi minuni ale Sfântului Nicolae, traducere din limba rusă de Lucia Ciornea, Editura Sofia, București, 2004, p. 3)