Ortodoxia este firea cea adevărată a omului

După cum spunea părintele Rafail Noica, „Ortodoxia este firea cea adevărată a omului”. Dacă vrei să fii om cu adevărat, în sensul cel mai deplin al cuvântului, trebuie să fii creștin ortodox.

M-am bucurat că foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine; în cele din urmă, acest lucru înseamnă Ortodoxia. Dacă am da un alt nume Ortodoxiei, acest nume ar fi „împărtășirea noastră cu Hristos”.

Ortodoxia nu este o filosofie printre multe altele, nu este o religie printre multele religii ale lumii, Ortodoxia nu este nici măcar una dintre confesiunile creștine, Ortodoxia nu este doar o etichetă, un titlu sau un nume.

Ortodoxia este împărtășirea cea adevărată cu Domnul Hristos, Ortodoxia este „închinarea cea dreaptă” față de foarte multe închinări strâmbe, Ortodoxia este înțelegerea cea dreaptă față de foarte multe înțelegeri nedrepte, Ortodoxia este viețuirea cea dreaptă.

Mai mult decât atât și puțin mai prețios, după cum spunea părintele Rafail Noica, „Ortodoxia este firea cea adevărată a omului”. Dacă vrei să fii om cu adevărat, în sensul cel mai deplin al cuvântului, trebuie să fii creștin ortodox.

(Fragment din cadrul cuvântului de la Duminica Ortodoxiei, rostit de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi)

De la același autor

Ultimele din categorie