Biserica – Spital duhovnicesc

Biserica este pentru creștinii bol­navi duhovnicește ceea ce este spitalul pentru cei ce suferă de boli ale trupului.

Pentru cei bolnavi cu trupul există spitale și lazarete: există și pentru cei ce suferă de boli sufletești un loc și așezământ pentru lecuire?

Da. Biserica este pentru creștinii bol­navi duhovnicește ceea ce este spitalul pentru cei ce suferă de boli ale trupului. În spital exis­tă doctori, care îi vizitează pe cei bolnavi, îi exa­minează și îi tratează; în Biserică este Sfântul Doctor, Hristos, Care îi cercetează și-i lecuiește pe creștinii bolnavi cu duhul. În spital, doctorul le interzice bolnavilor tot ce poate împiedica lucrarea medicamentelor pe care el le prescrie; în Sfânta Biserică, Hristos le poruncește creștinilor să se înfrâneze de la tot ce împiedică vindeca­rea lor duhovnicească și primirea veșnicei mân­tuiri...

În spital, bolnavii îi povestesc doctorului bolile de care suferă; și creștinii trebuie să-și ves­tească bolile lui Hristos, Doctorului Ceresc. În spital, nu orice boală se vindecă, pentru că sunt și boli de nevindecat; în Sfânta Biserică lucruri­le stau altfel. Nu este boală a sufletului pe care Hristos să nu vrea și să nu o poată tămădui, cu singura condiție ca și bolnavul să vrea aceasta, și s-o dorească și să o caute de la Hristos, fiind­că toate sunt cu putință Celui la ale cărui cuvânt și poruncă toate se supun și ale Cărui voie și cu­vânt sunt faptă.

(Preasfințitul Ieremia ZăvorâtulRețetar duhovnicesc sau Doctorie duhovnicească adunată din lume, Editura Sophia, București, 2013, p. 49)

De la același autor

Ultimele din categorie