Boala timpurilor noastre

Un făţarnic este un om care poartă mereu o mască...

La slujba Utreniei de marţi din Săptămâna Patimilor ne sunt descrişi de Mântuitorul nostru Iisus Hristos făţarnicii: „Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi Împărăţia Cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că mâncaţi casele văduvelor şi cu făţărnicie vă rugaţi îndelung; pentru aceasta mai multă osândă veţi lua... Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morţi şi de toată necurăţia. Aşa şi voi, pe din afară vă arătaţi drepţi oamenilor, înăuntru însă sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.” (Matei 23, 13-29)

Ce este făţărnicia, ipocrizia?

Antipatia ascunsă sub o falsă prietenie. Invidia ascunsă sub falsa iubire. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune despre făţărnicie că este o înşelăciune care are forma adevărului. Un făţarnic este un om care poartă mereu o mască. Un făţarnic este un om care se pune mereu pe primul loc, se idolatrizează pe el însuşi. Un făţarnic este un actor desăvârşit, el îşi joacă foarte bine rolul în diferite situaţii. Făţarnicul foloseşte o serie de măşti care nu fac altceva decât să dezvăluie frustrările din sufletul lui şi să exteriorizeze patimile existente în sufletul său. Din păcate unii dintre noi nu-i dăm o importanţă prea mare acestui fenomen cu toate că făţărnicia este un păcat.

Mitropolitul de Katerini, Agatonikos spunea că: „Atunci când ne confruntăm cu astfel de situaţii trebuie să ştim că este vorba de o problemă serioasă, chiar de o situaţie schizofrenică, şi tu eşti acolo pentru a-L ruga pe Dumnezeu să îl vindece pe cel făţarnic”.

Făţarnicul mereu se dă mare, se laudă aşa încât lumea să vorbească despre el, vrea să primească onoruri de la oricine. Din păcate noi toţi suntem stăpâniţi mai mult sau mai puţin de această patimă, patima făţărniciei. Trebuie să cerem cu lacrimi de pocăinţă Bunului Dumnezeu să ne ierte păcatul făţărniciei şi să ne îndrepteze paşii pe calea cea dreaptă.

Ultimele din categorie