Ce este asceza?

Asceza este un exerciţiu, este o angajare pentru disciplina sufletească şi trupească, este ca un fel de gimnastică a sufletului şi a trupului. Biserica noastră este prin ea însăşi ascetică.

- Ce este, în concepţia Bisericii noastre, asceza ?

- Asceza este un exerciţiu, este o angajare pentru disciplina sufletească şi trupească, este ca un fel de gimnastică a sufletului şi a trupului. Biserica noastră este prin ea însăşi ascetică. Cere omului post, a fixat zile anume de post, zile în care nu se poate mânca orice. Or, faptul acesta de a alege o mâncare de post, de o mâncare care nu se poate mânca într-o zi de post, deja este o asceză, este o angajare în asceză. Bineînţeles că mai ales la început, după ce intră omul în rânduiala Bisericii şi o are în vedere nu se mai pune problema. Cineva care este obişnuit cu postul, nu-şi mai pune problema că ar putea şi să nu postească. Cineva care ştie de zilele de post nu ocoleşte zilele de post sau nu aşteaptă alte zile, că ele vin şi aşa după zilele de post şi atunci se poate mânca orice. Deci, asceza este o chestiune care îl angajează pe om într-o lucrare de disciplină sufletească şi trupească.

(Întâmpinări, Interviuri cu Părintele Teofil Părăian, realizate de Sabin Vodă, Editura Sophia, București, 2000, pp. 32-33)

De la același autor

Ultimele din categorie