Ce va scrie în cartea vieții noastre la Judecata de Apoi?

Cuvinte duhovnicești

Ce va scrie în cartea vieții noastre la Judecata de Apoi?

    • Ce va scrie în cartea vieții noastre la Judecata de Apoi?
      Foto: Magda Buftea

      Foto: Magda Buftea

Nimic din viața omului, dar absolut nimic, nici faptă, nici cuvânt, nici gând nu rămâne nescris și toate au însemnătate pentru mântuirea omului, precum o confirmă și Marele Vasile, zicând: „La Judecată, nu numai faptele și cuvintele, ci și gândurile vor fi cercetate”.

După învățătura sfintei noastre Biserici Ortodoxe, Dumnezeu îi rânduiește fiecărui om la botez un înger păzitor, care stă în preajma lui toată viața. În același timp, și duhuri necurate se află în jurul omului. Și unii și alții au „cărți” în care se scriu cu de-amănuntul gândurile, cuvintele, faptele și toate simțirile omului: îngerii – pe cele bune, diavolii – pe cele rele.

În unele icoane ale Înfricoșătoarei Judecăți, în fața tronului Dreptului Judecător, se vede o cumpănă ținută de o mână; de o parte și de alta, se văd îngeri și diavoli ținând cărțile vieții oamenilor pe care le pun în cântar, iar în partea care atârnă mai greu, acolo merge fiecare om.

Iată câteva din mulțimea de mărturii care afirmă că toate cele trăite de om de-a lungul vieții sale pământești se scriu undeva în „cărți” și care, la Înfricoșătoarea Judecată, se vor deschide în văzul tuturor și fiecare va fi judecat potrivit cu cele scrise în „cartea” vieții sale.

Fără îndoială, „cărțile” de care pomenesc așa de stăruitor Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție sunt altfel de cărți decât cărțile noastre materialnice, de vreme ce și îngerii care scriu în ele sunt ființe netrupești. Oricum ar fi, un lucru este sigur, căci avem atâtea mărturii: există cu adevărat „cărți”, este și scriitor care scrie și nimic din viața omului, dar absolut nimic, nici faptă, nici cuvânt, nici gând, nu rămâne nescris și toate au însemnătate pentru mântuirea omului, precum o confirmă și Marele Vasile, zicând: „La Judecată, nu numai faptele și cuvintele, ci și gândurile vor fi cercetate”.

(Ieromonahul Petroniu TănaseChemarea Sfintei Ortodoxii, Editura Bizantină, București, 2006, pp. 92-94)