Cum este iadul?

Odată, un om simplu Îl ruga pe Dumnezeu să-i arate cum este Raiul și iadul. Așadar, într-o noapte a auzit o voce în somn spunându-i: „Vino să-ți arăt iadul!”.

Gheronda, cum este iadul?

Am să-ți povestesc o întâmplare pe care am auzit-o. Odată, un om simplu Îl ruga pe Dumnezeu să-i arate cum este Raiul și iadul. Așadar, într-o noapte a auzit o voce în somn spunându-i: „Vino să-ți arăt iadul!”.

Și îndată s-a aflat într-o încăpere în care mulți oameni stăteau în jurul unei mese, iar în mijloc era o oală plină cu mâncare. Însă toți acei oameni erau înfometați, pentru că nu puteau mânca. Țineau în mână câte-o lingură foarte lungă. Luau mâncarea din oală, dar nu puteau aduce lingura la gură. De aceea unii bombăneau, alți strigau, alții plângeau...

Apoi a auzit aceeași voce spunându-i: „Vino acum să-ți arăt și Raiul!”. Și îndată s-a aflat într-o altă încăpere, unde mulți oameni stăteau în jurul unei mese asemănătoare cu cea dintâi, iar în mijlocul ei era tot o oală cu mâncare, iar ei aveau aceleași linguri lungi. Însă toți erau sătui și bucuroși, pentru că fiecare lua cu lingura sa mâncare din oală și-l hrănea pe celălalt. Ai înțeles acum cum poți să trăiești Raiul încă din această viață?

(Cuviosul Paisie AghioritulCuvinte duhovnicești, Vol. V Patimi și virtuți, Editura Evanghelismos, București, 2007, pp. 43-44)

De la același autor

Ultimele din categorie