Cum poate un om din societatea de astăzi să urce pe scara spre mântuire?

Mântuirea ne-o dă Domnul Hristos și se realizează în legătură cu Domnul Hristos. Mântuirea este un lucru care se poate realiza în toate generațiile de oameni, neexistând o excepție pentru o anumită generație.

Cum au urcat toți oamenii care s-au mântuit! Nu există o „societate de astăzi”, fiecare a trăit societatea contemporană cu el ca „societatea de astăzi”. Mântuirea ne-o dă Domnul Hristos și se realizează în legătură cu Domnul Hristos. Mântuirea este un lucru care se poate realiza în toate generațiile de oameni, neexistând o excepție pentru o anumită generație. Generația noastră se mântuiește cum s-au mântuit toate generațiile dinaintea noastră și cum se vor mântui generațiile de după noi: prin Hristos, prin asemănarea cu Hristos, prin înnoirea minții, prin neasemănarea cu chipul acestui veac.

Să știți că noi greșim de multe ori crezând că mântuirea e la moarte. Nu-i adevărat. Mântuirea e în viață. Omul știe. Așa cum știi dacă ești sănătos sau dacă ești bolnav, tot așa știi dacă ești mântuit sau nu ești mântuit.

Nu se mântuiesc călugării făcând cele ale mirenilor și nici mirenii făcând cele ale călugărilor. Adică nu se mântuiesc călugării având familie, avere personală, independență. Nu se mântuiesc nici mirenii așa cum se mântuiesc călugării, adică renunțând la cele ce sunt datori să le împlinească prin specificul lor și prin binecuvântarea Sfintei Biserici, care le împărtășește Sfânta Taină a Cununiei. Personal, cred că Dumnezeu va mântui mult mai mulți oameni decât credem noi că se mântuiesc.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Veniți de luați bucurie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001, pp. 91-92)

De la același autor

Ultimele din categorie