Cum putem lupta împotriva mândriei?

Cuvinte duhovnicești

Cum putem lupta împotriva mândriei?

    • Cum putem lupta împotriva mândriei?
      Foto: Bogdan Zamfirescu

      Foto: Bogdan Zamfirescu

Bucuria suferințelor noastre din închisori și din lanțuri era tocmai asta, că ni s-a dat prilejul să suferim pentru Hristos! Nu eram noi cei înfrânți, care primeam lovituri. Au fost înfrânți cei care ne-au lovit.

Cum putem lupta împotriva mândriei?

Nu poți, decât dacă te smerești. Adică ți-a dat o palmă, iar tu, din smerenie, dai și obrazul celălalt. Acum nu-i ușor să dai și obrazul celălalt, dar este posibil. Pentru că nu e o utopie, nimic nu este neîmplinibil din ce a spus Hristos. A spus un lucru care se poate face. Dar nu a biruit cel care a lovit, ci cel care a primit cu plăcere, cu bucurie. Pentru că ar fi suferit, dacă se putea, chiar pentru Hristos. Bucuria suferințelor noastre din închisori și din lanțuri era tocmai asta, că ni s-a dat prilejul să suferim pentru Hristos! Nu eram noi cei înfrânți, care primeam lovituri. Au fost înfrânți cei care ne-au lovit.

Comparând toate religiile lumii, care a fost concepția lor despre mântuire? Se constată că toți doreau să scape de suferință. Hristos zice: „Nu! Numai prin suferință puteți scăpa de suferință!”. Pentru că Mântuitorul a făcut atât de multe fapte mari: dreptate, învățături etc. Să măsurăm cu 90 de grade un unghi. Mai mult a înviat morții și multe altele. Să facem unghiul de 180 de grade. Dar n-a mântuit lumea prin asta.

Misiunea Mântuitorului a fost tocmai asta, să mântuie lumea prin suferință. S-a răstignit pentru noi și atunci unghiul a devenit de 360 de grade, desâvârșit. Adică atunci a fost biruit satana. Mântuitorul era pe Cruce și se văita satana. De aceea Crucea este atât de puternică împotriva duhurilor rele, pentru că se zice: „În numele Tatălui (care este toată înălțimea) și al Fiului (toată adâncimea) și al Sfântului Duh (toată lățimea)”. Adică se evocă Sfânta Treime. Și s-a constatat că fuge dracul de Cruce!

(Arhimandritul Arsenie PapaciocCuvânt despre bucuria duhovnicească, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003,  pp. 67-68)