Cum să dăm un exemplu?

A fi un bun exemplu pentru alte persoane este un lucru extrem de important. Pentru că oamenii au nevoie de exemplul tău, de liniştea şi de iubirea ta.

A fi un bun exemplu pentru alte persoane este un lucru extrem de important. Pentru că oamenii au nevoie de exemplul tău, de liniştea şi de iubirea ta... nimic altceva. Aceasta este ceea ce m-a învăţat experienţa, atât în ceea ce îi priveşte pe copii, cât şi pe adulţi – în special pe adulţi.

Dacâ se întâmplă să-ţi exprimi o opinie, să faci un comentariu sau să emiţi o judecată despre orice crede sau practică cineva, vei lovi direct în egoul său. Iar ego-ul nu va admite, nici măcar pentru sine, că ceea ce spui este corect. Ego-ul nu vrea să-i spună nimeni nimic. Din păcate, aşa stau lucrurile... Aşadar, păstrează tăcerea. Nu spune nimic decât atunci când ţi se cere părerea. Domnul a spus foarte clar: „Dă fiecăruia ceea ce îţi cere”. În toate privinţele...

Ţi s-a cerut părerea? Atunci dă-o. Aceasta este experienţa mea. Dragoste şi linişte: cu acestea două sunt atât de fericită, atât de liniştită, atât de împăcată... Nu pot să exprim în cuvinte. Acesta este Raiul pe pământ. Nu îmi doresc nimic altceva...

Unde aţi învăţat toate acestea?

Nu ştiu... Totuşi întotdeauna am înţeles că, dacă ai lăsa o persoană să vorbească cu tine fără să îi spui nimic, acel om îşi va deschide inima şi vei ajunge să îl cunoşti. Aceasta este temelia prieteniei.

(Maica Gavrilia. Asceta iubirii, Editura Episcopiei Giurgiului, 2014, p. 272)

De la același autor

Ultimele din categorie