„Dumnezeu este cea mai mare minune”

 

Hristos face minuni mereu şi, fireşte, când spunem „Dumnezeu”, înţelegem întotdeauna pe cele Trei Persoane împreună, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, lucrând neîmpărţit, nedespărţit şi de o Fiinţă în dumnezeire.

Fiul lui Dumnezeu este Iisus Hristos, care S-a făcut om, a venit în lume, a propovăduit Învăţătura Sa dumnezeiască şi a făcut minuni dumnezeieşti (acestea merg întotdeauna împreună, minunea şi învăţătura se completează reciproc), pe de o parte ca să facă bine oamenilor, iar pe de altă parte ca să demonstreze dumnezeirea Lui.

Astfel, ca Dumnezeu, Hristos face minuni mereu şi, fireşte, când spunem „Dumnezeu”, înţelegem întotdeauna pe cele Trei Persoane împreună, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, lucrând neîmpărţit, nedespărţit şi de o Fiinţă în dumnezeire. Astfel, pentru că minunea este rezultatul lucrării dumnezeirii Întreite, prin urmare, sunt minuni şi toate evenimentele supranaturale, consemnate de Noul Testament despre Persoana teandrică a lui Hristos.

De la zămislirea minunată în pântecele Fecioarei Maria, până la Învierea şi Înălţarea Sa la Ceruri, toate sunt evenimente supranaturale. De la Bunavestire şi Naştere, minunile pe care le-a făcut în timpul vieţii publice pe pământ asupra naturii şi a oamenilor şi, înainte de toate, Învierea, care a pecetluit dumnezeirea Lui, toate sunt evenimente dumnezeieşti, desigur naturale pentru Hristos Dumnezeu, dar supranaturale pentru noi. Minunea constă în firea dumnezeirii. Dumnezeu este cea mai mare minune.

(Arhimandritul Timotei Kilifis, Hristos, Mântuitorul nostru, Editura Egumeniţa, 2007, p. 99)

De la același autor

Ultimele din categorie