Există feminism în creștinism?

Dragile mele tinere, găsiți-vă locul în societate și în familie și veți putea face minuni... Dezvoltați-vă corect, deoarece aveți pe lume o misiune deosebită.

Există mișcări feministe care au scopuri oculte. Aveți grijă să aderați numai la acele mișcări care activează în mod sincer pentru apărarea drepturilor voastre.

Aflați că Ortodoxia v-a ajutat foarte mult în efortul vostru de eliberare. Ea spune că nu există absolut nicio diferență ontologică între bărbat și femeie (Galateni 3, 28). Dumnezeu a făcut bărbatul și femeia cu aceeași fire umană veșnică și cu același scop. Diferența dintre sexe nu presupune inferioritate, ci completarea reciprocă a bărbatului și femeii, pentru înveșnicirea speciei. Chiar creștinismul cuprinde în el o formă superbă de feminism, căci Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este „fără de asemănare mai mărită decât Serafimii” și temelia Cerurilor. Ea este mai presus decât toți bărbații, deținând primul loc după Dumnezeul Treimic.

Minunat!

Dar și multe alte femei sfinte s-au remarcat și au fost înălțate mai presus decât bărbații. Poate că multe din cele pe care vi le spun acum nu le-ați luat în seamă. Dacă doriți, cercetați ce spune creștinismul și veți vedea că sunteți așezate mai presus decât bărbații. Numai cei care au interpretat creștinismul cu rea-credință susțin contrariul, adică ereticii, ateii. Trebuie să înțelegeți că istoria este făcută de femei.

Dragile mele tinere, găsiți-vă locul în societate și în familie și veți putea face minuni... Dezvoltați-vă corect, deoarece aveți pe lume o misiune deosebită.

(Părintele Timotei KilifisTinerețe curată, tinerețe frumoasă, Editura Egumenița, Galați, 2007, pp. 103-105)

De la același autor

Ultimele din categorie