Fără a crede în ceva nu putem facem nimic

Cuvinte duhovnicești

Fără a crede în ceva nu putem facem nimic

    • Fără a crede în ceva nu putem facem nimic
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Înainte de a respinge ceva, obiectul trebuie cercetat, încercat. Credinţa noastră se bazează pe Evanghelie, aşa că luaţi şi încercaţi ce fel de învăţătură este aceasta.

Fără a crede în ceva, nu putem face nimic. Priviţi, de ce un om oarecare, fie chiar fratele vostru, doreşte să se facă doctor? Pentru că acesta crede în medicină. Fiecare om de ştiinţă crede în ştiinţa sa. Şi aşa este peste tot şi în toate. Tot astfel, pentru viaţa creştinească, e nevoie să credem în Dumnezeu, în Hristos, în Evanghelie. „Noi nu putem crede - spun unii - pentru că nu există dovezi despre aceasta. Ştiinţa este cu totul altceva - acolo totul este demonstrat". Bine, dar, înainte de a respinge ceva, obiectul trebuie cercetat, încercat.

Credinţa noastră se bazează pe Evanghelie, aşa că luaţi şi încercaţi ce fel de învăţătură este aceasta. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune direct ca să ispitim „duhul". Iar acesta trebuie ispitit în practică. Trăiţi puţin după învăţătura evanghelică şi aflaţi în fapt dacă este adevărat că sunt „fericiţi cei săraci cu duhul", dacă sunt „fericiţi cei blânzi" - ş.a.m.d. Dar, dacă nu le-aţi încercat pe acestea, atunci nici nu le puteţi respinge, nu puteţi susţine că Evanghelia e o prostie, un fleac. Şi sunt mulţi care zic aşa. Iar la înfricoşata Judecată, aceşti oameni vor fi întrebaţi: „Ce, aţi citit Sfânta Evanghelie?" Şi se vor auzi numaidecât trei feluri de răspunsuri: 1. Nu. 2. Oarecum. 3. Da, sigur, am citit, numai că n-am înţeles...

Despre primul răspuns se poate spune că singuri s-au făcut vinovaţi, pentru că nimeni nu le-a interzis să citească, dimpotrivă, chiar au fost rugaţi să o facă - iar acum să se învinovăţească pe ei înşişi. Despre al doilea putem spune aproape acelaşi lucru. Dar iată că al treilea răspuns prezintă mai mult interes. Aceştia, ca şi cum merită o scuză, n-au putut înţelege Evanghelia, adică n-au putut să creadă. Totuşi chiar şi aceştia vor rămâne fără răspuns. „Vi s-au dat cheile înţelegerii ca să «ispitiţi duhul». De ce n-aţi vrut să ispitiţi? înseamnă că voi singuri sunteţi de vină". Şi iată cum şi aceştia rămân fără răspuns.

(Sfântul Varsanufie de la Optina, Filocalia de la Optina, Editura Egumeniţa, Galaţi, 2009, p. 89-90)