Fecioara Maria a învins păcatul şi iadul prin puterea lui Dumnezeu

Iubim pe Fecioara Maria: poate că vedem în Ea, într-un fel cu totul particular, pe Cuvântul lui Dumnezeu spunând, aşa cum se exprimă Sfântul Apostol Pavel „În slăbiciune se arată puterea mea”. Vedem pe această gingaşă fecioară a Israelului, pe această gingaşă tânără, învingând păcatul, învingând iadul, izbăvind asupra tuturor obstacolelor prin puterea lui Dumnezeu care este în ea.

Când în rugăciune ne îndreptăm spre Maica Domnului, ar trebui să fim conştienţi, mai des decât suntem, că orice rugăciune către Maica Domnului înseamnă: „Maică, ţi-am omorât Fiul! Dacă mă ierţi, pot fi iertat. Dacă te abţii de la a-mi da iertare, nimic nu mă poate mântui de pedeapsă”. Şi e cu adevărat surprinzător că Maica Domnului, în tot ceea ce ne revelează Evanghelia, ne-a făcut să înţelegem, dându-ne îndrăzneala să-i adresăm această rugăciune, că nu-i putem spune nimic altceva. Ea este pentru noi Maica Domnului. Ea este aceea care L-a adus pe Dumnezeu Însuşi pe pământul nostru. În acest sens stăruim noi asupra expresiei „Maica Domnului”. Ea este aceea prin care Dumnezeu s-a făcut om, prin ea s-a născut El în condiţia noastră umană. [...]

Iubim pe Fecioara Maria: poate că vedem în ea, într-un fel cu totul particular, pe Cuvântul lui Dumnezeu spunând, aşa cum se exprimă Sfântul Apostol Pavel, „În slăbiciune se arată puterea mea”. Vedem pe această gingaşă fecioară a Israelului, pe această gingaşă tânără, învingând păcatul, învingând iadul, izbăvind asupra tuturor obstacolelor prin puterea lui Dumnezeu care este în ea. Aceasta este cauza pentru care, în perioadele de persecuţie, de exemplu, când puterea lui Dumnezeu nu se arată decât în slăbiciune, Preafericita Fecioară Maria se ridică în faţa ochilor noştri atât de miraculos şi cu o asemenea putere. Dacă i-a fost posibil să învingă pământul şi iadul, ea este pentru noi un bastion, aceea care poate mijloci şi ne poate mântui; şi noi subliniem faptul că ea este cu totul în acord cu voinţa lui Dumnezeu, în completă armonie cu voinţa divină, adresându-I această invocare rezervată numai lui Dumnezeu şi Ei: „Mântuieşte-ne!”. Noi nu spunem: „Roagă-te pentru noi!”.

(Antonie Mitropolit de Suroj, Şcoala Rugăciunii, Sfânta Mănăstire Polovragi, 1994, pp. 77-78)

De la același autor

Ultimele din categorie