Pe câine, o coajă de pâine îl îmblânzeşte. Pe invidios însă, binefacerile îl supără, îl îndârjesc, îl mânie împotriva binefăcătorului.
Dar există şi aici o lege [Sf. Vasile cel Mare, „Despre invidie”]: invidiosul nu primeşte pe doctor pentru boala sa [invidia], şi atunci, acesta nu poate găsi leac de tămăduire. Invidiosul caută să cadă cel invidiat. Cu alte cuvinte, o sălbăticie crudă îl stăpâneşte, mai mare decât a sălbăticiunilor care pot totuşi să fie îmblânzite cu timpul, cu răbdare şi pricepere. Pe câine, o coajă de pâine îl îmblânzeşte. Pe invidios însă, binefacerile îl supără, îl îndârjesc, îl mânie împotriva binefăcătorului. Rănile mândriei de aici vin, şi invidia nu suferă vindecare, şi atunci, iată-l pe Saul prizonierul propriei sale invidii. Saul nu a vrut să cunoască porunca iubirii, deşi, după ce David îi dăruiește viaţa, el i-a făgăduit că nu-i va mai face nimic, nici un rău.
(Părintele Arsenie Boca, Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul şi diavolul, ediție revizuită, Editura Agaton, Făgăraș, 2009, p. 44)

Despre Ieromonahul Arsenie Boca
Arsenie Boca - părinte ieromonah, teolog și artist plastic ortodox român a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și, apoi, la Mănăstirea Prislop. Datorită personalității sale, mii de credincioși veneau să-l asculte. Însă, tot din acest motiv, a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii comunismului, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului se perindă, zilnic, sute de pelerini. Mai multe din viața părintelui Arsenie Boca puteți citi: aici.