Omul ignorant ‒ cel mai ușor câștig pentru diavol

 

Oamenii sunt mai informaţi, dar şi informaţia asta, nu ştii ce să faci cu ea, iaca te buimăceşte. Oamenii au dat cartea pe televizor, dar televizorul îl face pe om să nu mai gândească, să ia toate informaţiile de-a gata, fără să se mai implice cu mintea.

Părinte, sunt mai deştepţi oamenii de azi decât cei de acum 50 sau 60 de ani? Mai înţelepţi? Încercările istoriei i-au înţelepţit sau i-au buimăcit? Librăriile sunt pline de cărţi, dar cumpărătorii sunt rari. În schimb cârciumile sunt pline…

Da, oamenii sunt mai informaţi, dar şi informaţia asta, nu ştii ce să faci cu ea, iaca te buimăceşte. Oamenii au dat cartea pe televizor, dar televizorul îl face pe om să nu mai gândească, să ia toate informaţiile de-a gata, fără să se mai implice cu mintea. Aşa a zis la televizor? Apăi aşa rămâne, înseamnă că-i adevărat…! Cititul unei cărţi e ca un drum pe jos până la un anumit loc, ai timp să vezi, pas cu pas, tot ce se află în jur…!

Tineretul trebuie salvat de influenţa televiziunii care exercită un fel de dresaj asupra minţilor tinere. Aici e vina părinţilor, a învăţătorilor…! Diavolul îşi ia mai repede de partea sa pe ignorant, decât pe omul care ştie să pună întrebări, care ştie pilda lui Hristos, care ştie o rugăciune, care poate să spună o vorbă înţeleaptă din Pateric.

(Adrian Alui Gheorghe, Părintele Iustin şi morala unei vieţi câştigate, Editura Credinţa Strămoşească, pp. 93-94)

Citește alte articole despre: carte, televizor, tineret, minte, Hristos, diavol, ignoranță, întrebari, rugăciune

De la același autor

Ultimele din categorie