Omul ignorant ‒ cel mai ușor câștig pentru diavol

Oamenii sunt mai informați, dar și informația asta, nu știi ce să faci cu ea, iaca te buimăcește. Oamenii au dat cartea pe televizor, dar televizorul îl face pe om să nu mai gândească, să ia toate informațiile de-a gata, fără să se mai implice cu mintea.

Părinte, sunt mai deștepți oamenii de azi decât cei de acum 50 sau 60 de ani? Mai înțelepți? Încercările istoriei i-au înțelepțit sau i-au buimăcit? Librăriile sunt pline de cărți, dar cumpărătorii sunt rari. În schimb cârciumile sunt pline…

Da, oamenii sunt mai informați, dar și informația asta, nu știi ce să faci cu ea, iaca te buimăcește. Oamenii au dat cartea pe televizor, dar televizorul îl face pe om să nu mai gândească, să ia toate informațiile de-a gata, fără să se mai implice cu mintea. Așa a zis la televizor? Apăi așa rămâne, înseamnă că-i adevărat…! Cititul unei cărți e ca un drum pe jos până la un anumit loc, ai timp să vezi, pas cu pas, tot ce se află în jur…!

Tineretul trebuie salvat de influența televiziunii care exercită un fel de dresaj asupra minților tinere. Aici e vina părinților, a învățătorilor…! Diavolul își ia mai repede de partea sa pe ignorant, decât pe omul care știe să pună întrebări, care știe pilda lui Hristos, care știe o rugăciune, care poate să spună o vorbă înțeleaptă din Pateric.

(Adrian Alui GheorghePărintele Iustin și morala unei vieți câștigate, Editura Credința Strămoșească, pp. 93-94)

Citește alte articole despre: carte, televizor, tineret, minte, Hristos, diavol, ignoranță, întrebari, rugăciune

De la același autor

Ultimele din categorie