A osândi pe preoţi e lucrul cel mai uşor şi cel mai fără rost!

Cuvinte duhovnicești

A osândi pe preoţi e lucrul cel mai uşor şi cel mai fără rost!

    • A osândi pe preoţi e lucrul cel mai uşor şi cel mai fără rost!
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Preotul şi, în general dreptul, îşi are slujba de a tălmăci tainele iconomiei divine, înduplecând totodată amândouă părţile, şi pe om şi pe Dumnezeu. De multe ori, dreptul o păţeşte, că primeşte săgeţi din amândouă părţile. 

Să fim drepţi: slujba preoţilor e sfântă, darul lor e de la Dumnezeu, e sfânt. Că firea lor pământească mai dă uneori prilej de sminteală, dar să fim drepţi: neavând cum să vină altfel decât prin naştere din trupuri pământeşti în care mişună pornirile fărădelegilor ca şerpii şi rod înclinările patimilor ca viermii, sigur că ei vor fi covârşiţi de moştenirea aceasta şi nu-şi vor putea îndeplini fără umbră trimiterea lor de la Dumnezeu. Chemarea le este învăluită, vor şovăi în hotărâri (Isaia 28, 7), biruindu-se de lume, în loc ca ei să biruie lumea. Sigur că aceştia, prin viaţa lor, nu vor lăsa poporul să creadă şi aşa se vor sălbătici oile asupra păstorului şi vor face bucurie lupilor. În jurul lor se va întări întunericul a toată neştiinţa şi va începe foametea, nu de pâine, ci de Cuvântul lui Dumnezeu, pâinea cea din Cer. Sarea pământului o vor călca-o oamenii în picioare şi aşa vine că: „Şi preotului i se va întâmpla ca şi poporului” (Isaia 24, 2). Dar, de toată sarea asta rea a lucrurilor are să dea seama şi poporul, căci toată decăderea e de la părinţi începătură.

Preotul şi în general dreptul, îşi are slujba de a tălmăci tainele iconomiei divine, înduplecând spreolaltă amândouă părţile, şi pe om şi pe Dumnezeu. De multe ori dreptul o păţeşte, că primeşte săgeţi din amândouă părţile. „Dreptul care moare, osândeşte pe nelegiuiţii care trăiesc… Vedea-vor sfârşitul înţeleptului, dar nu vor înţelege ce sfat a avut Dumnezeu cu el…” (Înţelepciunea lui Solomon 4, 16-17).

(Părintele Arsenie Boca mare îndrumător de suflete din secolul XX, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2002, pp. 134-135)

Citește despre: