Să nu ne rugăm mecanic
Dacă spui cu atenție rugăciunea, faptul că chemi numele lui Iisus Hristos în viața ta, aceasta te ajută mult; îți dă spor de credință, spor de evlavie, spor de omenie, spor de întoarcere către tine, umilit, cu căință.
Dacă Rugăciunea inimii nu reușește, este bine să continuăm, adică să o spunem mecanic?
Nu este bine să o spunem mecanic fiindcă asta înseamnă că suntem nesinceri cu noi înșine. În rugăciunea inimii este angajat Iisus Hristos față de noi. Și atunci, deci, este foarte folositor să ne rugăm cu atenție la fiecare cuvânt pe care îl spunem înaintea lui Dumnezeu. Și chiar dacă nu avem răspunsul imediat, trebuie să avem răbdare și trebuie să știm că răspunsul la rugăciunea inimii este acela clasic de coborâre a minții în inimă. Adică ceea ce gândești aceea să și simți. Dacă spui cu atenție rugăciunea, faptul că chemi numele lui Iisus Hristos în viața ta, aceasta te ajută mult; îți dă spor de credință, spor de evlavie, spor de omenie, spor de întoarcere către tine, umilit, cu căință. Pentru că e vorba de Numele lui Iisus care este un nume plin de putere. Chemat în noi, lucrează. Până să se coboare mintea în inimă este un drum mai lung, dar, chemându-l totuși cu atenție, cu luare-aminte și cu smerenie, acest nume lucrează în noi și ne ajută să sporim duhovnicește.
(Arhimandritul Sofian Boghiu, Smerenia și dragostea, însușirile trăirii ortodoxe, Editura Tradiția Românească, București, 2002)
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro