Cum să-i ferim pe copii de influențele negative

Creşterea copiilor

Cum să-i ferim pe copii de influențele negative

    • copii jucându-se
      Cum să-i ferim pe copii de influențele negative / Foto: Oana Nechifor

      Cum să-i ferim pe copii de influențele negative / Foto: Oana Nechifor

Una din modalităţile prin care îi putem ocroti pe copii, atât de influenţele negative, cât şi de „viaţa dublă” de la şcoală şi de acasă, este de a-i încuraja să-şi invite colegii de şcoală şi prietenii acasă. Prietenii copiilor noştri să se bucure de timpul pe care-l petrec la noi. Unul din cele mai mari avantaje sociale pe care le poate avea un copil nu e acela de a avea părinţi bogaţi, ci de a avea ca părinţi oameni populari.

Sfântul Ioan Gură de Aur îi sfătuieşte pe părinţi să găsească pentru copiii lor prieteni buni, astfel încât să vrea să-şi imite prietenii îndemnându-se unii pe alţii în fapte bune, întrucât „imitaţia e mai puternică decât teama”.

Ca membri ai Bisericii, să ne vizităm unii pe alţii, să sprijinim formarea de cluburi de tineret şi tabere pentru copii. În acest fel copiii noştri îşi vor face relaţii şi în afara parohiei, devenind cu timpul şi pe măsură ce cresc tot mai independenţi în alegerea prietenilor; iar acest lucru nu trebuie privit ca pe ceva negativ, ci ca pe ceva foarte necesar.

Una din modalităţile prin care îi putem ocroti pe copii, atât de influenţele negative, cât şi de „viaţa dublă” de la şcoală şi de acasă, este de a-i încuraja să-şi invite colegii de şcoală şi prietenii acasă. Prietenii copiilor noştri să se bucure de timpul pe care-l petrec la noi. Să-i răsfăţăm cu bunătate, ascultându-i cu interes şi oferindu-le tot felul de bunătăţi, şi viaţa copiilor noştri, atât acasă, cât şi la şcoală, va fi mai uşoară. Unul din cele mai mari avantaje sociale pe care le poate avea un copil nu e acela de a avea părinţi bogaţi, ci de a avea ca părinţi oameni populari. Astfel, copiii vor învăţa să înnoade prietenii şi în afara bisericii fiind încă sub aripa părintească, înconjuraţi de valorile familiei, „judecaţi” de ele. În felul acesta, nu vor mai trăi după un dublu etalon de comportament, nici nu vor fi nevoiţi să-şi câştige întreaga experienţă a relaţiilor sociale în afara casei.

(Maica MagdalenaSfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi, Editura Deisis, Sibiu, 2006, pp. 95-96)

Vezi și: Să-i învățăm pe copii cum să-și facă prieteni