Bolile fizice, neliniștea, temerile de tot felul sunt consecințe ale gândurilor rele.
„Căci și un gând poate despărți pe cineva de Dumnezeu, de-l primește acela și consimte cu el” (Avva Dorotei).
Gândurile pătimașe nu numai că îl despart pe om de Dumnezeu, ci sunt urmate și de disfuncții sau dereglări trupești: bolile fizice, neliniștea, temerile de tot felul sunt consecințe ale gândurilor rele. Dându-și seama de acest fapt, doctorii ne sfătuiesc să ne desprindem de gândurile care ne tulbură și să nu ne frământăm din pricina lor. Un singur gând rău poate provoca o noapte de insomnie, deoarece gândurile rele care îl hărțuiesc pe om îi tulbură sistemul nervos, provocându-i dezechilibru și grave afecțiuni nevrotice: „Zis-a avva Theodor cel de la Schit: «Îmi vine gând și mă tulbură și mă necăjește, dar faptă nu poate să facă, ci numai mă împiedică de la lucrarea faptei bune»”.
(Mitropolitul Hierotheos Vlachos, Psihoterapia ortodoxă: știința sfinților părinți, traducere de Irina Luminița Niculescu, Editura Învierea, Arhiepiscopia Timișoarei, 1998, pp. 258-260)

Despre Ierótheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie
Înaltpreasfințitul Ierótheos Vlachos s-a născut în Ioannina în 1945 și a studiat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, remarcându-se ca student eminent, ucenic al reputatului patrolog Panaghiotis Xristou. A preferat viața monahală carierei academice, care îi era foarte la îndemână. În 1971 a fost hirotonit diacon, iar în 1972, preot, și a slujit în cadrul mitropoliilor Edesei, Peli și Almopia, Thiva și Levadia și în Arhiepiscopia Atenei ca predicator și îndrumător al tinerilor. În 1995 devine Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie. ...