De ce bărbații și femeile reacționează diferit în condiții de stres?

Căsătorie

De ce bărbații și femeile reacționează diferit în condiții de stres?

    • Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

„Femeile nu prea înţeleg nevoia de odihnă a bărbatului, fiindcă sănătatea lor nu depinde de refacerea nivelului de testosteron. În organismul bărbatului, cu stresul se luptă testosteronul, pe când în organismul feminin, de înlăturarea stresului răspunde oxitocina”, scrie Gray. Oxitocina o linişteşte pe femeie, scade tensiunea arterială, reduce sentimentul de frică.

Psihologul american John Gray, care a scris numeroase cărţi despre diferenţele dintre bărbaţi şi femei, vorbeşte despre faptul că bărbaţii reacţionează altfel decât femeile la stres, fiindcă pentru înlăturarea acestuia în organismul lor răspunde alt hormon decât în organismul feminin.

La bărbaţi, aici este implicat testosteronul, pe când la femeie – oxitocina. „La orice bărbat, nivelul de testosteron scade de-a lungul zilei. Acesta este un ciclu natural, al cărui apogeu este dimineaţa. De-a lungul zilei de lucru, bărbatul îşi pierde testosteronul. Atunci când solicitarea de peste zi încetează, organismul lui are nevoie de odihnă şi de refacerea forţelor. Bărbatul îşi poate restabili nivelul testosteronului dormitând sau ocupându-se cu un lucru simplu şi uşor stimulant – uitându-se la televizor sau citind ziarul. Dacă bărbatul nu are timp să se refacă, stresul îi scade nivelul de testosteron. Aceasta îşi pune amprenta nu doar asupra slăbirii funcţiei sexuale: el devine în general deprimat, irascibil şi pasiv.

Femeile nu prea înţeleg nevoia de odihnă a bărbatului, fiindcă sănătatea lor nu depinde de refacerea nivelului de testosteron. În organismul bărbatului, cu stresul se luptă testosteronul, pe când în organismul feminin, de înlăturarea stresului răspunde oxitocina”, scrie Gray. Oxitocina o linişteşte pe femeie, scade tensiunea arterială, reduce sentimentul de frică.

Gray numeşte oxitocina „hormonul îmbrăţişărilor”. Ea este secretată atunci când bărbatul dă dovadă de tandreţe şi de atenţie faţă de femeie când, de exemplu, o îmbrăţişează sau îi atinge mâna. Organismul femeii secretă oxitocina şi atunci când ea poartă o discuţie plăcută, caldă, cu soţul său.

Eu nu sunt biolog, nici medic, şi nu pot spune în ce măsură comportamentul omului stresat depinde de producţia de hormoni, însă ca om căsătorit am constatat de multe ori, în practică, adevărul celor spuse mai sus. Într-adevar, bărbaţii se odihnesc altfel decât femeile.

Așa ne-a făcut Dumnezeu şi nu este atât de important ce anume condiţionează acest comportament: nivelul hormonal sau alte particularităţi ale naturii masculine, respectiv feminine. Bărbatul a fost dintotdeauna susţinătorul, întreţinătorul şi ocrotitorul familiei, s-a ostenit dintotdeauna întru sudoarea feţei ca să-i hrănească pe ai săi, iar venind acasă după o zi de muncă grea, avea nevoie de odihnă. Pentru el, alternanţa dintre perioadele de încordare, de activitate şi cele de odihnă, de relaxare, sunt pe deplin fireşti.

(Pr. Pavel Gumerov, Conflictele familiale: prevenire și rezolvare, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2013, pp. 42-43)