de ce religia? - 2010-12-22 19:37:21
de ce biserica crede ca eu, simplu locuitor al pamantului, neatins de dogma bisericeasca de orice fel, sa multumesc lui dumnezeu toate implinirile mele? am o casatorie fericita, doi copii minunati, o viata fericita. toate acestea fara a avea niciun interes in dogmele religioase. de ce omul nu poate spune "da! am realizat toate acestea prin propriile mele puteri, prin propria vointa, fara a fi ghidat de vreo influenta divina?" de ce biserica spune ca omul este condamnat la vesnica inrobire fata de fiinte imaginare? pana la urma, de ce vrea religia sa inrobeasca intreaga umanitate? eu stiu de ce, dar tare mult as vrea sa vad care este parerea voastra. si vreau raspunsuri la toate aceste intrebari, nu mici povesti care se leaga de o singura idee si care sa ne indeparteze de subiect eu consider ca ideea ar trebui sa fie "dumnezeu e fiecare", lucru ce s-ar potrivi in toate scrierile credintelor, dar mi se pare mult mai profitabil, pentru biserica, bineinteles, ca religia sa se bazeze pe supunere si slava
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Dragă Domnul Joe, Ca premisă fundamentală pentru acest răspuns este faptul că aveți dreptul să credeți sau să nu credeți ceea ce vreți în lumea asta. Nimeni nu vă obligă să mergeți la Biserică, să credeți în Dumnezeu, să faceți ceva în sensul acesta. Cred că vă aflați într-o mare înșelare. Această înșelare e favorizată de presupusul dumneavostră succes, căsnicie fericită, copii, viață fără griji. Dar - după cum știți - și eu și dumneavoastră suntem muritori. Când va veni vremea să muriți, atunci nimic de pe acest pământ nu vă va mai satisface, nici o iluzie pământească. Credeți că veți muri de tot, că toate idealurile, ideile, frumusețea dumneavoastră va fi o simplă mâncare pentru viermi? Bunica dumneavoastră sau cineva drag care a murit, credeți că s-a transformat în pământ? Eu cred că stă înaintea lui Dumnezeu. Lăsați la o parte mândria pe care v-o dă tinerețea, puterea, frumusețea, căsnicia, și vedeți firea umană goală, așa cum a lăsat-o Dumnezeu, cu toate durerile ei, cu moartea, cu suferința. Și răspundeți la întrebările: ce este frumusețea? (dacă frumos e cel ce are ochi mari, atunci cea mai frumoasă ființă este vaca) ce este durerea, ce este simțirea, ce este bucuria. Toate acestea sunt nevăzute dar evidente, pentru că vin din sufletul dumneavoastră nemuritor. După ce răspundeți sincer la aceste întrebări, poate veți simți ceva despre lumea nevăzută pe care o vestește Biserica. Și încă ceva: religia nu voiește înrobirea oamenilor, ci libertatea lor. Ignorant e cel care nu simte puterea pe care au simțit-o 99 la sută din oameni din întreaga istorie a neamului omenesc și care este Dumnezeu. sau poate credeți că toți oamenii s-au înșelat în afară de Stalin, Marx și o minoritate de obicei prosperă din Occident. Religia te învață să știi, să iubești, să simți, să trăiești frumos, să ajuți pe alții, să trăiești veșnic. Dimpotrivă, ateismul învață concurența, omul fiară, câștigul cu orice preț, că parcă ați avea zece burți, acumularea et caetera. Dumnezeu este în fiecare dintre noi, doar că unii nu îl simt. Îmi pare rău pentru ei. Nu îi condamn, totuși sufăr pentru ei. Pr. I. I.