De ce să împlinim poruncile lui Dumnezeu?

Cuvinte duhovnicești

De ce să împlinim poruncile lui Dumnezeu?

Când Dumnezeu a hotărât mân­tuirea omului, nu i-a dat poruncile cu gândul ca, prin neîmplinirea lor, să-l facă un călcător de lege. Nu! Ci pen­tru ca prin sfinţenia lor şi prin buna lor întrebuinţare să ne facă fericiţi atât în viaţa de aici, cât şi în cea veşnică.

Nimeni nu trebuie să deznădăjduiască şi să-şi închipuie că este cu neputinţă să împlineşti poruncile Evangheliei! Când Dumnezeu a hotărât mân­tuirea omului, nu i-a dat poruncile cu gândul ca, prin neîmplinirea lor, să-l facă un călcător de lege. Nu! Ci pen­tru ca prin sfinţenia lor şi prin buna lor întrebuinţare să ne facă fericiţi atât în viaţa de aici, cât şi în cea veşnică.

Desigur că împlinirea regulată şi neabătută a pravile­lor dumnezeieşti pare, pentru firea noastră, foarte grea, iar ca urmare însăşi mântuirea pare de neatins. Totuşi, acelaşi cuvânt dumnezeiesc, care a dat poruncile din lege, ne arată şi mijloacele, nu numai pentru lesnicioasa lor împlinire, ci chiar pentru dobândirea unei mângâieri în vremea împlinirii lor. Dacă la prima vedere toate aces­tea par acoperite cu o perdea tainică, aceasta desigur că a făcut-o Dumnezeu pentru ca, mai ales, să-l aducă pe ne­voitor la smerenie şi să-l apropie mai uşor de unirea cu Sine prin arătarea unui mijloc de scăpare fără ocoluri, adică prin rugăciune, prin cererea ajutorului Său părin­tesc. Tocmai aici se ascunde taina mântuirii, iar nu în nădejdea pe care o avem în puterile noastre.

(Mărturisirile sincere către duhovnicul său ale unui pelerin rus cu privire la rugăciunea lui Iisus, Editura Sophia, București, p. 170)

Citește despre: