Diareea călătorului – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

Stil de viaţă

Diareea călătorului – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

Diareea călătorului este o afecțiune digestivă care frecvent determină scaune moi, apoase și crampe abdominale. Apare ca urmare a consumului de alimente sau apă contaminate. Medicii ne spun că aceasta nu este o boală serioasă, ci mai degrabă neplăcută. Despre această afecțiune vorbim astăzi cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar Medicină de Familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor. 

Ce este diareea călătorului?

Diareea călătorului este numită și diaree turistică. Aceasta este o diaree de cauză predominant infecțioasă, bacteriană, care evoluează cel mai adesea fără complicații și care se poate dezvolta atunci când se vizitează țări cu condiții precare de igienă. Aceasta este o situație comună care apare în medie la fiecare al treilea călător și poate duce la multe consecințe neplăcute, inclusiv pierderea timpului și a oportunității de călătorie, schimbări de itinerariu, consultații medicale și chiar spitalizare. Durata diareei călătorului este variabilă: de la un minim de 2 zile la un maxim de 7-10 zile. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate dura și mai mult.

Care sunt simptomele diareei călătorului?

Principalele simptome sunt evacuarea scaunului lichid sau semilichid și nevoia de evacuare de 3 până la 5 ori sau de mai multe ori pe zi. Persoanele afectate se pot confrunta și cu greață, crampe abdominale și balonare, vărsături, febră, stare de rău, deshidratare, malabsorbția alimentelor.

Care sunt cauzele diareei călătorului? De ce se ajunge la această problemă medicală?

Este posibil ca afecțiunea să apară ca urmare a stresului legat de călătorie sau schimbării dietei. Însă aproape întotdeauna un agent infecțios este cauza. Diareea călătorului apare ca urmare a ingestiei alimentelor sau apei contaminate cu organisme din materiile fecale. Aceste organisme infecțioase – bacterii, virusuri și paraziți – vor pătrunde în tractul digestiv și vor contracara mecanismele de apărare locale, cu apariția scaunelor diareice și a durerilor abdominale.

Escherichia coli sau E. coli este numele bacteriei care reprezintă cauza cea mai frecventă a diareei călătorului. Această bacterie se atașează de mucoasa intestinului și eliberează o toxină care produce scaunele diareice și crampele abdominale.

Pentru cei care au diareea călătorului, ce ar trebui să facă pentru a o trata?

Diareea călătorului trebuie tratată la fel ca orice altă diaree acută: trebuie să vă asigurați o rehidratare corespunzătoare prin consumul frecvent de băuturi sărate sau îndulcite: apă, apă îndulcită, băuturi răcoritoare, supă de legume. Trebuie să vă modificați regimul alimentar: mese lejere, dar mai dese, consumând de preferință alimente ușor de digerat.

Ce sfaturi aveți pentru călători? Ce trebuie să facă pentru a evita diareea călătorului?

Pentru a limita riscul de a dezvolta diareea călătorului, mai ales atunci când mergeți în țările cu risc: 

  • Spălați-vă des pe mâini și mai ales înainte de mese și înainte de a atinge alimentele. Spălați-vă întotdeauna pe mâini după ce mergeți la toaletă. În absența apei și a săpunului, puteți utiliza un gel sau o soluție hidroalcoolică.
  • Beți doar apă îmbuteliată (cereți ca sticla să fie deschisă în fața dumneavoastră) sau tratată.
  • Evitați apa de la robinet și alimentele care pot conține apă care nu a fost fiartă: înghețată, cuburi de gheață etc. Chiar și pe dinți este indicat să vă spălați cu apă îmbuteliată.
  • Nu mâncați legume sau fructe crude dacă nu au fost decojite de dumneavoastră.
  • Evitați sucurile de fructe proaspete, preparate în mod tradițional.
  • Nu beți lapte care nu a fost pasteurizat sau fiert, cu respectarea lanțului frigorific.
  • Evitați carnea și peștele crude sau aproape crude.
  • Evitați fructele de mare.
  • Evitați mâncărurile gătite care se consumă reci.
  • Evitați să mâncați alimente vândute pe stradă, cu excepția cazului în care acestea sunt bine gătite și recipientul încă fierbinte. La restaurant, meniul de tip bufet rece poate fi de asemenea riscant.
  • Pregătiți-vă bine trusa medicală pentru călătorie.

Ce trebuie să conțină această trusă de călătorie?

Trusa de călătorie trebuie să conțină:

  • medicamente antidiareice;
  • geluri sau soluții hidroalcoolice pentru igiena mâinilor;
  • repelente contra țânțarilor;
  • creme pentru arsuri solare și produse de protecție solară;
  • un termometru.

Vă reamintim că pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=jB8ic9UuZIU

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: