Diferenţa de zile calendar pe stil nou faţă de calendar pe rit vechi
Care este data echivalentă în calendarul pe stil vechi cu 21 octombrie 2012? (Duminica vindecării demonizatului)? Când se serbează Naşterea Domnului pe rit vechi?
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Relațiile dintre părinți și copii
Cum mă pot apropia de Dumnezeu?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Sărbătorile calendarului vechi sunt cu 13 zile mai târziu decât cel nou, atât cât a întârziat calculul matematic faţă de realitatea cosmică. Astfel, Naşterea Domnului se sărbătoreşte pe 25 decembrie pe stil nou şi 13 zile mai târziu, pe 6 ianuarie pe stil vechi.
Calendarul nu e dogmă sau revelaţie, ci metodă umană de calcul al timpului, şi deci invariabil este imperfect. Unele însă sunt cu erori mari, altele mai mici.
Astfel, calendarul iulian este atât de întârziat, încât spune că e duminică cu lună plină atunci când e cu lună nouă. Întuneric total.
Pr. Ioan Istrati