În timpul Botezului poate ține un alt invitat lumânarea, în locul nașilor?
Eu și tatăl copilului meu suntem de religii diferite. Cu toate astea, el a fost de acord sa botezăm copilul ortodox. Nașii aleși pentru copil sunt ortodocși, însă cumnatul meu vrea să participe și el la botez, dar este ateu - nebotezat. Ar putea să țină lumânarea în cadrul slujbei? Sau cum anume ar putea fi implicat?
Există personajul numit moașă în cadrul Tainei Sfântului botez ?
Doamne ajută!
În cadrul rânduielii Tainei Sfântului Botez nu există nicio mențiune cu privire la moașă.
Singura referire la moașă (în sensul de bază al cuvântului, adică „ Femeie (cu pregătire specială) care asistă și îngrijește femeile la naștere.”) este în rânduiala de rugăciuni la ziua unde se află o rugăciune specială pentru moașa care „a ridicat pruncul” adică a asistat la naștere.
pr. Andrei
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Se poate face botez fără prezența nașilor?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Nașii de botez au niște îndatoriri esențiale: rostirea lepădărilor în numele pruncului, rostirea Simbolului de Credință, ținerea, primirea pruncului imediat după cufundarea în cristelniță, purtarea copilului în vremea mirungerii și ducea lui către Sfântul Altar, în vederea împărtășirii. Tot nașii trebuie să primească din mâna preotului lumânarea aprinsă, ce se înmânează după ce copilul a fost botezat. Nu văd de ce ar trebui să țină lumânarea altă persoană, de vreme ce pruncul are nănașii de față.
Nu este bine să transformăm Sfânta Slujbă a Botezului într-un prilej de socializare și bucurie secularizată. Toți ceilalți participanți asistă, se bucură duhovnicește și se roagă pentru mântuirea noului botezat, devenit membru al Bisericii. În cazul în care cineva tânjește să țină lumânarea în mână, îndemnați-l să devină el însuși nănaș – și atunci se va bucura deplin de acest moment înălțător.
Cu bune doriri,
pr. Mihail