Dimineața, nu uitați de „micul dejun” sufletesc

Cuvinte duhovnicești

Dimineața, nu uitați de „micul dejun” sufletesc

    • Dimineața, nu uitați de „micul dejun” sufletesc
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Dimineaţa, când sufletul este neîntinat de impresii străine, rugându-vă să vă înţelepţească Dumnezeu, pătrundeţi cu luare-aminte în această tainiţă a judecăţilor dumnezeieşti şi vedeţi ce grăieşte Domnul Cel de-a pururi Viu prin acest cuvânt.

În fiecare zi se cade să citim câte un capitol din Evanghelie. Este o lecţie a Sfintei Biserici pentru copiii ei. Trebuie să studiaţi... Dimineaţa, când sufletul este neîntinat de impresii străine, rugându-vă să vă înţelepţească Dumnezeu, pătrundeţi cu luare-aminte în această tainiţă a judecăţilor dumnezeieşti şi vedeţi ce grăieşte Domnul Cel de-a pururi Viu prin acest cuvânt, în aparenţă lipsit de viaţă...

Sunt oameni care îşi întipăresc în memorie gândurile născute în inimă de la cuvântul lui Dumnezeu – cum se nasc scânteile din cremene, cu amnarul, având credinţa ca sunt învăţături date de îngerul păzitor. Aşa şi este. La vreme de nevoie, astfel de gânduri vor fi pentru suflet pâinea cea de toate zilele. Cel ce le păstrează face la fel ca cel ce strânge bani albi pentru zile negre. Un călugăr bătrân avea toţi pereţii scrişi cu astfel de gânduri. La Mănăstirea Sfântului Sava de lângă Ierusalim sunt multe culegeri de manuscrise cu cugetări ale Părinţilor. Se poate spune că toate au aceeaşi provenienţă. Le ştiţi acum şi dumneavoastră. 

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Învățături și scrisori despre viața creștină, Editura Sophia, București, 2012, p. 109)