Din bucurie și cu bucurie, în pelerinaj la Sfânta Parascheva
De la an la an, atmosfera de sărbătoare și de bucurie prilejuită de ziua Sfintei Parascheva se simte tot mai devreme. Mânați de dor, pelerinii încep să vină în număr mare la racla Cuvioasei. Să se închine, să mulțumească, să primească mângâiere și alinare în necazuri, să se roage pentru sănătatea lor și a celor dragi.
Mai este o săptămână până la ziua Sfintei Parascheva, iar curtea Catedralei Mitropolitane se umple de pelerini. Din toate colțurile țării, oamenii se adună la Iași într-o jertfă comună și-ntr-o dragoste mai presus de cuvinte.
Frații Doina, Ioniță și Ștefana sunt din Galați și au trecut deja de prima tinerețe. Ei vin an de an să se închine Sfintei în apropierea lui 14 octombrie. Observându-le lumina de pe chip, nu poți să nu te întrebi ce-i mână pe oameni să pornească la un astfel de drum. Merită efortul? „Merită cu siguranță! Altfel n-am mai fi venit. Se simte tot timpul ajutorul pe care-l primim din partea Cuvioasei”, spune doamna Doina. „Am venit din bucurie și cu bucurie, simt aerul de sfințenie care mă învie și care mă ajută să merg mai departe”, întărește și sora, Ștefana. Iar fratele celor două completează: „E un drum lung, e o jertfă, dar ceea ce căpătăm în schimb nu se poate spune în cuvinte. Este peste așteptările noastre!”.
La Sfântă vin cei care o știu deja și-o prețuiesc, dar și cei care se pregătesc s-o întâlnească pentru prima dată. Patricia-Maria este din Brăila, are 10 ani și, când am văzut-o la rândul de închinare, era nerăbdătoare să ajungă față în față cu noua ei prietenă: „Am venit s-o cunosc pe Sfânta Parascheva și să mă rog ei. Aș vrea să mă ajute cu învățatul și să aibă grijă de mine în fiecare zi”.
„Simți că ai făcut ceva pentru sufletul tău și că efortul a meritat”
Domnul Vasile este din Călărași. Și el a venit tot pentru prima dată anul acesta la Cuvioasa: „Am decis să-mi însoțesc soția și mă bucur că am făcut pasul acesta”. La rândul său, soția e încântată. „Suntem recunoscători că am putut ajunge să aprindem și noi o lumânare, să ne rugăm pentru sănătate, pentru copii, pentru nepoți, pentru toate cele, să ne ajute Bunul Dumnezeu și Sfânta Parascheva”, a spus doamna Ecaterina.
Din București, Constantin Andrei se bucură că a reușit să se așeze mai devreme la rândul de închinare: „Nu toată lumea poate veni la Iași să stea la coadă zile întregi. Unii suntem de departe, avem și serviciu. Dar nici nu contează când venim, ci contează să venim. Pentru credința noastră am ajuns la Sfânta Parascheva. Pentru minunile pe care le-a făcut poporului român, pentru ceea ce reprezintă ea pentru Moldova și pentru întreg neamul, e normal să fie iubită”.
Și, chiar așa – cum ai putea să n-o iubești pe Cuvioasă? După întâlnirea cu Sfânta Parascheva, pelerinii sunt cuprinși o emoție blândă. „M-am închinat la sfintele moaște și mă simt mai liniștit, mai ușurat”, spune domnul Aurel din Buzău. „La raclă ai așa un sentiment de bine, parcă trece un fior prin suflet. Simți și știi că rugăciunile îți sunt ascultate”, explică și doamna Georgeta din Mizil. O altă femeie din grup povestește: „Ieși de la închinare mai ușor. Altfel. Simți că ai făcut ceva pentru sufletul tău și că efortul a meritat”.
În toată agitația vieții noastre, Sfânta Parascheva este și rămâne bucurie, ocrotire, lumină, ajutătoare și odihnitoare. În astfel de condiții, nici nu mai e de mirare că, deși mai e o săptămână până la ziua Cuvioasei, la Iași a început deja pelerinajul.
Vezi și: (Video) Curtea Catedralei Mitropolitane se umple deja de pelerinii Sfintei Parascheva
Ce se întâmplă în stupina Mănăstirii Războieni?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro