A doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul în iconografie
Capul Sfântului Ioan Botezătorul se zugrăvește într-o peșteră, așezat într-o cupă. Lângă el stă un preot ținând o făclie și o cădelniță cu tămâie.
Conform Erminiei picturii bizantine a lui Dionisie din Furna, a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul se zugrăvește cu următoarele detalii:
Capul Sfântului Ioan Botezătorul se zugrăvește într-o peșteră, așezat într-o cupă. Lângă el, stă un preot ținând o făclie și o cădelniță cu tămâie. În fața lui este pictat un călugăr puțin aplecat, care ține într-o mână o făclie, iar cu cealaltă mână arată către Cinstitul Cap.
Dionisie mai precizează că în peșteră se vede o „căscioară mititică”.
Într-un plan mai îndepărtat, deasupra dealului, se zugrăvește un călugăr bătrân cu barba lungă, fugind și uitându-se înapoi. În urma lui sunt zugrăviți doi mireni care-l gonesc, lovindu-l cu lemne. Deasupra lor se zugrăvește inscripția: „Eustație arianul se gonește de cei drept-credincioși, pentru că precupețește minunile Cinstitului Cap”.
Această scenă a aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul mai este zugrăvită și în icoana aghiografică a Sfântului Ioan.
Icoana Maicii Domnului de la Mahairas Ciprului (Mahairiotissa)
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro