Icoana aghiografică a Sfintei Cuvioase Parascheva
Această icoană a fost donată de o credincioasă din Vaslui care, la începutul anului 2011, a venit la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi a mărturisit că prin rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva a fost vindecată de o boală incurabilă.
Icoana aghiografică este formată dintr-o icoană centrală a unui sfânt, înconjurată de un cadru de scene marginale, care prezintă evenimente sau minuni din viața sfântului. Acest tip de reprezentare se mai numește „icoana vieții” și a apărut în secolul al XIII-lea.
Icoana aghiografică a Sfintei Cuvioase Parascheva a fost zugrăvită pe lemn în anul 2011 de Marius Ghinescu de la Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „Resurrectio” din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Icoana se află lângă baldachinul unde sunt aşezate moaştele sfintei, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind încadrată într-un iconostas sculptat la Mănăstirea Golia.
Iconostasul cu „icoana vieții” Sfintei Parascheva a fost așezat lângă baldachinul Cuvioasei în luna octombrie a anului 2011, cu ocazia împlinirii a 370 de ani de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iaşi.
Această icoană a fost donată de o credincioasă din Vaslui care, la începutul anului 2011, a venit la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi a mărturisit că prin rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva a fost vindecată de o boală incurabilă. Drept mulţumire, a dorit să-i facă un dar Sfintei Cuvioase.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este zugrăvită (în icoana centrală) stând în picioare, ținând în mâini o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos. Scenele marginale zugrăvite în icoană încep cu Nașterea Cuvioasei Parascheva (colțul din stânga sus) și se încheie cu Aducerea moaștelor Sfintei Parascheva la Iași, de către domnitorul Vasile Lupu (colțul din dreapta jos).
Icoana Maicii Domnului de la Mahairas Ciprului (Mahairiotissa)
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro