Ediția a X-a a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, la final

Arhiepiscopia Iaşilor

Ediția a X-a a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, la final

În perioada 10-12 mai, la Iași, s-a desfășurat Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae”. Acest eveniment, ajuns la a X-a ediție, a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” în parteneriat cu Arhiepiscopia Iașilor.

Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” de la Iaşi a ajuns la final. Pe parcursul a trei zile, au luat cuvântul experți în domeniul istoriei şi teologiei, profesori renumiți din România şi din străinătate, academicieni, antropologi şi sociologi, pentru a dezbate tema din anul acesta: „Quo Vadis?, Interogații actuale privind vârstele vieții spirituale”.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc miercuri după-amiază, în cadrul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a transmis un cuvânt de binecuvântare, iar pr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a dus un gând de recunoștință celor care s-au implicat în organizarea evenimentului și mai apoi, a explicat tema aleasă de anul acesta. În continuare a avut loc o Conferință inaugurală: „Umanitatea. O radiografie la zi”, invitat fiind Paul Kingsnorth cu tema „Finding Christ in the Age of Mammon: becoming Orthodox in the modern West”( „Aflarea lui Hristos în veacul lui mamona: convertirea la Ortodoxie în Vestul modern”), moderată de către pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

Au fost trei zile pline de interacțiune cu opt sesiuni de comunicări la care s-au adăugat Ceremonia de deschidere, Dezbaterea publică, Conferința inaugurală și Concluziile Simpozionului. În total au fost peste 17 ore de prezentări și discuții. Toate sesiunile pot fi accesate aici: https://simpozionstaniloae.ro/blog

În încheierea simpozionului, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, a prezentat concluziile acestui eveniment:

A fost un simpozion cu multe subteme, de fapt fiecare dintre acestea putea fi chiar ea tema unui simpozion. Despre tehnologie, am reținut, nu trebuie să ne domine. Ea trebuie să fie un instrument care să ne ajute. Nu este ușor, pandemia a împins pe toți, și mai tineri și mai vârstnici spre tehnologie. Acum a trecut pandemia, dar la școală, temele se dau pe un grup online, peste tot se folosesc mijloace tehnologice. Este greu, dar poate Dumnezeu ne ajută și în această direcție. Tehnologia creează multe facilități, dar ne face să pierdem multe deprinderi. Cred că ar fi mult mai ușor, ca în loc de trans-umanism, să facem ce ne învață Biserica, să facem ca omul din noi să crească, iar pe măsură ce vârsta ne degradează trebuie să crească omul din interior. Sperăm că simpozionul nostru și-a atins într-o anumită măsură, cât se poate, obiectivele, acelea de a aduce un plus de trăire, de cunoaștere, că poate ne-a ridicat întrebări și poate ne-a răspuns la unele întrebări.

La final, Părintele Mitropolit Teofan a transmis un gând de mulțumire și binecuvântare:

S-a rostit de foarte multe ori în aceste zile, și nu numai, cuvântul criză, criză în multe domenii. Răspunsul la acestea cine îl poate da? A amintit părintele decan definiția sfântului. Doar cei care sunt de Dumnezeu purtători, care au dobândit puterea Duhului Sfânt, ei pentru că sunt extensiuni într-un anumit timp și într-un anumit spațiu a Dumnezeului – Om Iisus Hristos, ne dau răspunsul. Oamenii caută răspuns, este firesc să îl caute, îl și primesc din diferite medii, multe „cântece de sirenă”, amăgitoare, cel puțin noi în Biserică să încercăm a ne deschide spre singurul răspuns care poate fi dat și anume, cuvântul rostit de sfinți, pentru că ei nu sunt, după un limbaj mai vechi, greșelnici, cum suntem noi oamenii obișnuiți. Sfinții, cei de altădată și cei din vremea noastră spun, despre criza manifestată în orice domeniu al vieții este o consecință a ceea ce se întâmplă în interior, pe plan duhovnicesc. Răspunsul la crize, spun părinții sfinți, nu poate fi într-un domeniu lumesc, ci el nu poate fi decât duhovnicesc.

Eveniment ştiinţific cu o largă deschidere către spaţiul academic de cercetare

Organizat sub patronajul marelui teolog român Dumitru Stăniloae, simpozionul anual al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi este un eveniment ştiinţific cu o largă deschidere către spaţiul academic de cercetare dedicat dezbaterilor teologice privind istoria şi spiritualitatea bimilenară a Bisericii în viaţa cetăţii, sub aspect dogmatic, patristic, canonic, moral şi liturgic.

Citește despre: