Episcopul Emilian Birdaș a fost pomenit la Caransebeș

6 Aprilie 2016 12:29 Episcopia Caransebeşului

La două decenii de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Emilian Birdaș, marți, 5 aprilie 2016, s-au înălțat rugăciuni de către arhierei, preoți și credincioși, pentru cel de-al șaptelea păstor al Eparhiei Caransebeșului.

Momentul comemorativ a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite, în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În continuare, a fost săvârșită și slujba parastasului pentru episcopul care a reînființat Episcopia Caransebeșului în anul 1994 și a păstorit-o până în 1996. La sfintele slujbe au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopii eparhiei, autorități locale, preoți, elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, studenți teologi de la Facultatea de teologie din Caransebeș, precum și credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș.

„Nu putem să rezumăm toate activitățile lui, însă lucrul cel mai important este că Dumnezeu i-a dat șansa să reîntemeieze și Eparhia de la Alba Iulia și pe cea de la Caransebeș. De asemenea nu putem trece cu vederea că a fost un râvnitor, a fost ctitorul multor lucruri și în același timp îi era dragă biserica, chiar dacă a păstorit în vremuri dificile, faptul că a fost râvnitor și categoric uneori, i-a pricinuit și amărăciune, dar a dus steagul până la capăt. De aceea noi ce ne desfășurăm astăzi activitatea pastorală în vremuri care sunt considerate de deplină libertate, dar nu lipsite de dificultate, Îl rugăm pe Dumnezeu ca lor celor ce se odihnesc în acest panteon al slujitorilor Eparhiei Caransebeșului să le facă parte de odihnă, iar nouă să ne de-a râvnă să putem depăși tot răul, confruntarea cu secularismul și cu tendința unora de a se îndepărta de sfânta biserică și de tradiția noastră strămoșească”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

După ce Episcopia Caransebeșului a fost desființată în anul 1949, vrednicul de pomenire episcopul Emilian Birdaș a reînviat-o, în anul 1994. El a păstorit-o timp de doi ani până la 5 aprilie 1996, când a trecut la cele veșnice. Mormântul se află în Biserica necropolă „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Ultimele din categorie