Festivalul corurilor de copii și tineret „Timotei Popovici” - ediția a XXXIV-a, la Caransebeş

15 Mai 2016 13:15 Episcopia Caransebeşului

Foarte mulți copii și tineri au urcat pe scena Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș vineri, 13 mai 2016, la Festivalul Corurilor de copii și tineret „Timotei Popovici”. Manifestarea ajunsă la cea de-a 34-a ediție a adunat coruri din Episcopia Caransebeșului, precum și din Orăștie, Făget, Timișoara și Arad.

În deschiderea evenimentului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a conferit Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru mireni, inițiatorului acestui festival, profesorului universitar doctor Dumitru Jompan. În continuare 10 coruri, formate din copii și tineri, care au purtat și haine populare specifice zonelor de proveniență, au încântat auditoriul cu cântări corale din perioada pascală.

„Acest gen de festival nu face altceva decât să-i încurajeze și să-i determine pe tinerii și copii noștri să se apropie de Dumnezeu, de Biserică, de tot ceea ce este frumos, de arta muzicală și bineînțeles să încerce și să păstreze tradițiile frumoase moștenite de la înaintași, cântecele populare care întotdeauna ne-au reprezentat în țara noastră și peste hotare. Copiii din această seară ne-au bucurat și de această dată și ne-au dovedit că muzica corală este pe mâini bune și sigure, pentru că sunt foarte mulți copii talentați care demonstrează că au talent și doresc să-și înmulțească talanții pe care Dumnezeu le-a dat”, a arătat Preasfințitul Lucian.

Toate formațiile corale au primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian și a membrilor juriului din care a făcut parte și maestrul Sabin Păuța, diplome de participare și daruri.

Auditoriul a fost încântat de: Corul de copii „Menestrelul” al Asociației „Reșița Română” din Reşiţa, dirijor: profesor Adriana Ponoran, Corul „Piticot” al Liceului Bănăţean din Oţelu Roşu, dirijor: profesor Cristina Zaharia, Corul „Steluțele” al Școlii Gimnaziale nr. 2 din Reșița, dirijor: profesor Mariana Brebenariu, Corul de copii al Centrului de tineret din Moniom, dirijor: profesor Georgiana Ciucur, Corul „Vlăstarele Orăştiei” al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Orăştie, dirijor: profesor Androne Petru Eli, Corul Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget, dirijor: profesor Mircea Sturza, Corul Claselor de Teologie de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, dirijor: profesor Florin Nicolae Șincari, Corul Seminarului Teologic din Arad, dirijor: profesor Ștefan Adrian Bugyi, Corul Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş și Corul „Laudatio” al tinerilor teologi din Caransebeș dirijor: părintele profesor Gheorghe Tistu.

Festivalul „Timotei Popovici” este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga - judeţul Caraş-Severin, în anul 1982. Iniţiatorii şi susţinătorii festivalului de-a lungul anilor au fost domnul profesor universitar doctor Dumitru Jompan şi doamna Lia Jompan. Deşi a activat cea mai mare parte a vieţii la Sibiu, Timotei Popovici este bănățean, cu origini în localitatea Tincova, judeţul Caraş-Severin, fiind cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Ultimele din categorie