Festivalul de Muzică Religioasă „Miron Cristea”, la Caransebeș

13 Mai 2016 12:36 Episcopia Caransebeşului

Joi, 12 mai 2016, treisprezece coruri au urcat pe soleea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, pentru a încânta auditoriul cu pricesne și cântări bisericești pascale din repertoriul național și internațional. Participarea, în această zi, la Caransebeș, a mai multor formații corale din eparhie, dar și a invitaților din alte eparhii, a fost prilejuită de Festivalul Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea” ce se desfășoară în cadrul „Zilelor credinței și culturii” în Episcopia Caransebeșului.

Foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare au fost prezenți la acest festival ajuns la cea de-a 7-a ediție, la care a participat și Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului împreună cu membrii Permanenței Consiliului Eparhial. Ierarhul a premiat cu diplome și daruri toate corurile participante, ca invitat special, Corala „Arhanghelii” a Parohiei „Sfinții Arhangheli” Orăștie, din Episcopia Devei și Hunedoarei, fiind premiată pentru al treilea an consecutiv.

„În anul educației religioase a tineretului creștin ortodox am încercat și prin acest festival să-i încurajăm și să-i determinăm pe tinerii din eparhia noastră să devină membrii activi ai corurilor parohiale. Am văzut de asemenea în această seară urcând pe soleea catedralei noastre profesori de religie care sunt membrii ai corurilor parohiale și iată cum parteneriatul dintre Școală și Biserică este unul viabil și articulat. Profesorul de religie a înțeles că trebuie să fie în permanență la biserică cu elevii și împreună cu preotul paroh să desfășoare tot ceea ce numim noi educație sau sfântă educație a tinerilor noștri”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Din Eparhia Caransebeșului au încântat auditoriul 12 coruri parohiale: Corul „Anastasis” din Parohia Bozovici, condus de doamna institutor Claudia Cherescu, Corul Parohiei „Schimbarea la Faţă” din Reşiţa, dirijor profesor Elena Cozâltea, Corul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului ” din Reșița Montană, Corul Parohiei „Ferdinand” din Oţelu-Roşu, dirijat de doamna profesor Elena Ianto, Corul Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş, reunit cu Corul „Ioan Teodorovici” al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Caransebeş, îndrumat de doamna profesor Maria Poneţchi, Corul „Armonia” al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Bocşa-Română, dirijat de părintele Silviu Ferciug, Corul „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, dirijor profesor universitar doctor Dumitru Jompan, Corul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Glimboca, dirijat de inginer Ioan Gaşpar, Corul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Petroșnița, dirijor profesor Aurel Isac, Corul preoţilor Protopopiatului Ortodox Român Caransebeş, condus de pr. Sorin Mâţu, Corul Preoților din Protopopiatul Reșița, dirijat de pr. Ionuț-Irinel Dinu, Corul Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeş, îndrumat de părintele Gheorghe Tistu.

La manifestarea religios-culturală au luat parte elevi şi studenţi teologi de la cele două instituții teologice din Caransebeş, preoţi, profesori de religie, oameni de cultură, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase, iubitori de muzică corală religioasă, din localitate şi din împrejurimi.

Festivalul poartă denumirea vrednicului de pomenire Patriarh Miron Cristea, episcop al Caransebeşului în perioada 1910-1919, deoarece a fost inițiat în anul 2010, an în care s-au comemorat la Caransebeș 100 de ani de la întronizarea în scaunul arhieresc al lui Miron Cristea. În activitatea desfăşurată la Sibiu, Caransebeş şi Bucureşti acest mare ierarh a sprijinit cu multă dăruire activităţile muzicale.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Ultimele din categorie