Sfințire de troiță pe apele Dunării

30 Mai 2016 17:53 Episcopia Caransebeşului

Sâmbătă, 28 mai a.c., Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit slujba de sfințire a unei troițe ridicate pe stânca denumită „Baba Caia” care marchează intrarea în Clisura Dunării, în apropierea Parohiei Coronini, Protopopiatul Moldova Nouă. De asemenea, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru frontieriştii care şi-au pierdut viaţa în timpul regimului comunist şi pentru toţi care şi-au pierdut viaţa în apele bătrânului fluviu.

„Avem foarte multe troițe în această zonă binecuvântată și vedem că inclusiv stâncile din Dunăre sunt împodobite cu troițe. De aceea îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a oferit un timp favorabil astăzi ca să putem sfinții această troiță și ne-a dăruit oameni harnici și dornici de a ctitori ceva pentru Biserica dreptmăritoare. De asemenea îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvinteze pe toți preoții și credincioșii din această parte a eparhiei noastre și pe toți cei care sunt dornici și disponibili să ctitorească biserici, troițe și alte monumente ale culturii și spiritualității neamului românesc”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În apropierea localităţii Coronini se ridică semeaţă din apele bătrânului fluviu stânca Baba Caia, marcând intrarea propriu-zisă în Clisura Dunării. De-a lungul anilor, în jurul acestei stânci s-au ţesut mai multe legende. Monument natural din calcar rămâne şi astăzi unul dintre principalele puncte de atracţie pentru turiştii care ajung în aceste locuri.

Baba Caia are o înălţime de şapte metri deasupra apei şi este unică pe tot parcursul Dunării. Numele său provine din limba turcă şi înseamnă „stânca tatălui”. Pe vremuri de ea erau legate lanţuri de la Cetatea Golubac şi Cetatea Ladislau, pentru ca nici un vas să nu scape de plata taxelor vamale. Stânca iese din apele fluviului în zona Coronini şi este supranumită „Crăiasa singuratică a Dunării”. Stânca constituie un reper pentru navigatori având ataşat un far luminos.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Ultimele din categorie