Este bine să-i învățăm pe frații mai mari să cedeze în fața celor mici?

Creşterea copiilor

Este bine să-i învățăm pe frații mai mari să cedeze în fața celor mici?

    • Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Dacă vom cere celor mai mari să lase de la ei întotdeauna în relaţia cu cei mai mici, aceasta va duce la proteste şi astfel nu vom putea avea niciun succes în relaţia dintre copii.

Trebuie oare învăţaţi copiii să lase de la ei în relaţia lor cu fraţii/ surorile mai mici?

Numai Dumnezeu ştie dacă trebuie să facă aceasta întotdeauna. De aceea, odată cu creşterea şi conştientizarea faptului că nu întotdeauna trebuie să laşi de la tine, înveţi să judeci fiecare situaţie în parte şi să laşi de la tine doar atunci când nu e vorba despre ceva principial, important.

Făcând o astfel de diferenţiere a situaţiilor în faţa copiilor, îi vom învăţa să nu se conducă în conformitate cu principiul evitării confruntării cu greutăţile vieţii, ci să fie responsabili pentru orice faptă. Dacă vom cere celor mai mari să lase de la ei întotdeauna în relaţia cu cei mai mici, aceasta va duce la proteste şi astfel nu vom putea avea niciun succes în relaţia dintre copii.

(Preot Maxim Kozlov, Familia - ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, traducere din limba rusă de Eugeniu Rogoti, Editura Sophia, București, 2009, p. 238) 

Citește despre: