Exercițiile pentru creier menţin abilităţile cognitive pe termen lung

Stil de viaţă

Exercițiile pentru creier menţin abilităţile cognitive pe termen lung

Cercetătorii americani au descoperit că exerciţiile destinate antrenării abilităţilor cognitive ale creierului au efect şi la zece ani după practicarea acestora.

Studiul a fost condus de Guvernul Statelor Unite, iar datele au relevat că persoanele cu vârsta de peste 74 de ani erau capabile să obţină performanţe mai bune de raţionament şi procesare a informaţiilor după practicarea unor exerciţii simple, ale căror efecte au fost observate şi la zece ani după aceea, informează dailymail.co.uk.

Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 3.000 de participanţi din Baltimore, care au efectuat între 10 şi 12 şedinţe de antrenament, cu o durată de la 60 până la 75 de minute.

Exerciţiile propuse de cercetători nu au ca scop împiedicarea formelor de demenţă cauzate de boli asociate, cum ar fi maladia Alzheimer, ci doar să stimuleze abilităţile cognitive, care slăbesc odată cu înaintarea în vârstă.

Studiul asupra exersării cognitive, cel mai amplu de până acum, a fost publicat în revista de specialitate "Journal of the American Geriatrics Society", relevă că după doar cinci teste, persoanele care au beneficiat de exersarea creierului au avut performanţe cognitive mai bune decât cei care nu au realizat exerciţiile respective în planul memorării, raţionamentului şi procesării informaţiilor.

În urma testelor, specialiștii au observat că, în următorii cinci ani de la efectarea ședințelor de antrenament, capacitatea de memorare începea să slăbească, dar capacităţile de raţionament şi procesare a informaţiilor s-au păstrat şi la zece ani după începerea exerciţiilor.

"Ceea ce am descoperit este uluitor", a afirmat medicul geriatru George Rebok, profesor la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, coordonatorul studiului.

"La zece ani după începerea exerciţiilor, există dovezi că efectele sunt durabile în ceea ce priveşte raţionamentul şi antrenarea vitezei", a adăugat medicul.

Participanţii la studiu care au efectuat exercițiile cognitive au declarat că se descurcă mai uşor cu activităţile zilnice, cum ar fi luarea medicamentelor, gătitul şi administrarea finanţelor decât participanţii care nu efectuaseră exerciţiile cognitive.

Citește despre: