Exponatul lunii ianuarie 2022: Sfântă Cruce cu două rânduri de brațe de la Sfințirea Catedralei Mitropolitane din Iași

Documentar

Exponatul lunii ianuarie 2022: Sfântă Cruce cu două rânduri de brațe de la Sfințirea Catedralei Mitropolitane din Iași

Din patrimoniul transferat de la Catedrala Mitropolitană din Iași către Muzeul Mitropolitan, prezentăm Crucea de procesiune cu dublă față și două brațe orizontale, cu ferecătură și postament pentru Sfânta Masă, ce are numărul de inventar 495.

Inciziile de pe postamentul Sfintei Cruci, realizată ca și întreaga ferecatură ornamentată din argint aurit, ne dezvăluie si contextul în care a fost făurit acest exponat. Între cele patru spații ornamentate și marcate cu chipul unor sfinți proroci și evangheliști, în tot atâtea spații simetric intercalate, sunt incizate în grafia latină cu majuscule cuvintele: ”+ Sfânta Mitropolie - a Moldovei și Sucevei - Iosif Naniescu Mitropolit -  anul 1886”.

Anul incizat pe postamentul sfintei cruci corespunde cu anul comandării obiectelor bisericești și sfintele vase[1] la dl. Carapati din București și Casa G. Poussielque Rousand din Paris, în vederea sfințirii Catedralei Mitropolitane din Iași, care a avut loc pe data de 23 aprilie 1887.

Nu se cunoaște cine a conceput forma Crucii, după indicatiile cui și cine a sculpat miniatural scenele de pe față, verso și capetele brațelor, dar subiectele iconografice reprezentate, unele având denumiri inscripționate cu litere grecești deasupra scenelor centrale, se înscriu în erminia picturii de inspirație bizantină, evocând  evenimente din Vechiul și Noul Testament.

În ordinea reprezentării lor, pe fața Crucii sunt sculptate scene precum: Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Buna Vestire, Nașterea Domnului, Întâmpinarea Domnului, Botezul, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Nunta din Cana Galileii, Femeia samarineancă la fântâna lui Iacob, Înmulțirea pâinilor, Schimbarea la Față, Sfântul Ioan botezând în Iordan, Intrarea în Ierusalim.

Pe verso-ul Crucii sunt sculptate următoarele scene: Învierea lui Lazăr, Iisus în fața lui Pilat, Hristos purtându-și crucea, Răstignirea, Plângerea de înmormântare, Batjocorirea lui Hristos, Învierea Domnului, Vindecarea fiicei lui Iair, Vindecarea orbului, Înălțarea Domnului, Adormirea Maicii Domnului, Încredințarea lui Toma și Pogorârea Sfântului Duh.

Pe capetele brațelor sunt sculptate profiluri care reprezintă sfinți și scene precum: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Sfinții Mari Mucenici Gheorghe și Dimitrie, Sfinții Împărați Constantin și Elena, Jertfa lui Avraam, Scara lui Iacov, Moise primind tablele legii, Daniel în groapa cu lei și Cei trei tineri în iazul de foc.

Crucea de procesiune cu două brațe orizontale este un exemplar rar întâlnit. Ea se oferă privirii vizitatorului, pe de o parte, ca o simplificare a Crucii ștefaniene cu patru brațe, unul vertical și trei orizontale, iar pe de altă parte, brațele Crucii devin prilej de prezentare miniaturală a memorialului liturgic, prin ilustrarea incizată în lemn a vieții Mântuitorului Iisus Hristos, Cel Ce a purtat Crucea pentru noi toți.

[1] Pr. Scarlat Porcescu, Catedrala mitropolitana din Iași, Iași, 1977