Exponatul lunii ianuarie 2023: Aghiasmatar dăruit de Mitropolitul Veniamin Costachi
Muzeul Mitropolitan din Iași, în parteneriat cu portalul doxologia.ro, aduce în atenția publicului încă un obiect care a fost selectat pentru a fi pus în valoare ca exponat al lunii ianuarie 2023: Aghiasmatarul dăruit Catedralei Mitropolitane din Iași de către Mitropolitul Veniamin Costachi.
Acest aghiasmatar este așezat în sala Ekklesia, în nișa dedicată obiectelor folosite la săvârșirea slujbei Aghiasmei Mari, în cadrul expoziției de bază din această sală, numită generic „Sfintele Taine și ierurgiile din viața omului”.
Acest aghiasmatar este sub forma unui pocal uriaș, având cupa în formă de trunchi de con, susținută pe un picior compus, cu baza circulară. Baza, cupa și piciorul sunt decorate prin incizare cu motive vegetale de diferite forme și mărimi. De asemenea, piciorul are și un decor sub forma motivului sforii împletite. Pe zona neornată a piciorului se află încizată în limba română, cu alfabet chirilic, inscripția: „De Înaltpreasfințitul Mitropolit și Cavaler chirio chir Veniamin de Costachi. 1841 Decemvri 20”. În partea superioară, sunt atașate două mânere opuse, mobile, pentru prindere. Pe bandoul superior se află inscripționat cu litere chirilice, în limba română: „Arătatu-Te-ai astăzi lumii şi Lumina Ta, Doamne, sau însemnat peste noi, cari cu cunoştinţă Te lăudăm. Ai Venit şi Te-ai arătat, Lumina Cea Neapropiată”. Vasul are un capac din sticlă transparentă, realizat manual, pris într-o ramă tot de argint, cu două mânere. Aghiasmatarul și rama capacului prezintă pe alocuri urme de aurire.
În registrul inventar alcătuit în anul 1910, acest aghiasmatar este trecut la numărul 141, având mențiunea „făcut de IPS Mitropolit Veniamin Costachi la 1841 Dech. 20”. În inventarul alcătuit în anul 1948, a primit numărul 98/48.
De asemenea, trebuie precizat că, din momentul dăruirii, acest vas a fost folosit anual la săvârșirea slujbei Aghiasmei Mari la Catedrala Mitropolitană, chiar și de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Așadar, vă invităm să vizitați Muzeul Mitropolitan pentru a vedea obiectul prezentat în acest articol, dar și pentru a descoperi multe alte odoare păstrate peste vremuri de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro