Exponatul lunii octombrie: Vechea coroană a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

Exponatul lunii octombrie la Muzeul Mitropolitan Iași este vechea coroană a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, intrată în patrimoniul muzeului, după înființarea acestuia, împreună cu celelalte obiecte transferate de la depozitul Catedralei Mitropolitane.

După înlocuirea ei cu cea nouă, în anul 2007, această coroană a Sfintei Parascheva s-a aflat în depozitul Mitropoliei Moldovei până în anul 2018, când a fost scoasă și pusă în valoare în expoziția „Sfânta Parascheva de la Iași - Mărturii scrise”, organizată cu ocazia împlinirii a 377 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor sale. Văzând interesul credincioșilor pentru acest odor, ea a fost așezată, în urma evenimentului, în expoziția de bază a sălii Sinaxar, în vitrina dedicată sfinților ocrotitori ai Catedralei Mitropolitane.

Vechea coroană a Sfintei Parascheva este realizată din argint aurit, fiind alcătuită din două părți lipite împreună: o bandă circulară cu un diametru de 19 cm și lățimea de 2, 6 cm și coroana propriu-zisă, decorată cu flori, frunze și pietre prețioase.

Pe banda circulară a coroanei se poate citi o inscripție, scrisă în limba română, cu alfabet chirilic de mână: „Scarlat Miclescu Marele Vornicu și Marie, soție sa la 1844 octov. pentru a lor și a fiilor lor pomenire”. Aceeași inscripție este realizată în miniatură și pe banda ce separă florile din registrul inferior al coroanei propriu-zise.

Vornicul Scarlat Miclescu (1788 - 12 apr 1853), provenit dintr-o veche familie de boieri moldoveni ce a avut printre membri și înalți dregători ai țării, s-a căsătorit cu Maria D. Beldiman (1795 - 1859), descendentă dintr-o altă familie boierească de prestigiu în Moldova. El a fost frate cu Mitropolitul Moldovei, Sofronie Miclescu (1851-1860) și tatăl Mitropolitului Moldovei, Calinic Miclescu (1865-1875).

Toate daniile și ctitoriile familiei Miclescu stau mărturie a vredniciei unui neam care a jucat un rol important în istoria Moldovei şi, apoi, a României întregi.

De la același autor

Ultimele din categorie