Testul de paternitate pe care orice tată îl dă în fiecare zi

Acum, sensul paternităţii se reduce la funcţia pur fiziologică: tatăl este cel cu ajutorul căruia mama zămisleşte copilul. Tatăl contribuie, în mod conştient sau inconştient, la degrevarea sa de această responsabilitate, atunci când trăieşte după formula: „divan, papuci, televizor”.

În familiile noastre, care au pierdut temeiurile duhovniciei, taţii au încetat de mult timp să mai fie cei care ar trebui să fie. Totodată, a fost pierdut şi sensul a ceea ce înseamnă să fii fiu cu adevărat... Acum, sensul paternităţii se reduce la funcţia pur fiziologică: tatăl este cel cu ajutorul căruia mama zămisleşte copilul... Tatăl însuşi se pune în aceasta situaţie.

Cauza acestui foarte serios simptom al nesănătăţii duhovniceşti a multor familii este lucrarea demonică, orientată spre slăbirea şi distrugerea în oamenii contemporani a concepţiei despre tată ca om cu adevărat responsabil. Tatăl contribuie, în mod conştient sau inconştient, la degrevarea sa de această responsabilitate, atunci când trăieşte după formula: „divan, papuci, televizor”. (Protoiereul Vladislav Sveşnikov)

(Cum să educăm ortodox copilul, Editura Sophia, București, 2011, pp. 62-63)

De la același autor

Ultimele din categorie