Vor fi interzise cuvintele „mamă” și „tată” în documentele oficiale din Franţa?

Familie

Vor fi interzise cuvintele „mamă” și „tată” în documentele oficiale din Franţa?

    • Vor fi interzise cuvintele „mamă” și „tată” în documentele oficiale din Franţa?
      Vor fi interzise cuvintele „mamă” și „tată” în documentele oficiale din Franţa?

      Vor fi interzise cuvintele „mamă” și „tată” în documentele oficiale din Franţa?

Se confundă egalitatea cu egalitarismul. Un cuplu heterosexual nu este un cuplu de homosexuali. Se sacrifică dreptul copiilor de a fi adoptați de către un tată și o mamă pentru a satisface dorințele egoiste ale adulților.

În baza planurilor controversate de a legaliza căsătoriile între homosexuali, în Franța un proiect delege prevede că actul căsătoriei este unirea a doi oameni, de gen diferit sau de același gen. Dacă acesta va fi aprobat, cuvintele „mamă” și „tată” vor fi eliminate din codul civil al Franței, fiind înlocuite cu „părinți”. Astfel guvernul francez va putea deschide calea căsătoriilor între persoanele de același sex. Legea ar oferi, de asemenea, drepturi egale de adopție și cuplurilor homosexuale.

Catolicii cer guvernului organizarea unui referendum

Catolicii au fost scandalizați de acest fapt. Săptămâna trecută, primatul Bisericii catolice franceze, cardinalul Philippe Barbarin a atras atenția asupra căsătoriilor dintre homosexuali. El a precizat că ele ar putea conduce la legalizarea incestului și poligamiei și la anunțarea unei descompuneri complete a societății. „Ulterior, ei vor dori să creeze cupluri cu trei sau patru membri și după aceasta, într-o zi, tabu-ul incestului nu va mai exista”, a mai arătat cardinalul francez. A fost publicată și o „Rugăciune pentru Franța” care spune: „Copiii nu ar trebui să fie subjugați dorințelor și conflictelor adulților, ci să poată beneficia pe deplin de dragostea mamei și a tatălui lor”.

Papa Benedict al XVI-lea a invitat 30 de episcopi francezi din Italia, îndemnându-i să lupte împotriva noii legi, pe care o consideră „o adevărată provocare pe care trebuie să ne-o asumăm”. Familia, care este fundamentul vieții sociale este amenințată în multe locuri de o idee a naturii umane care s-a dovedit a fi incorectă.

Episcopul Dominique Rey a cerut guvernului francez să organizeze un referendum cu privire la căsătoriile între homosexuali deoarece o majoritate a populației este de acord cu perspectiva tradițională a căsătoriei.

Christiane Taubira : „căsătoria pentru toți răspunde unei cerințe de egalitate”

Ministrul Justiției din această țară, Christiane Taubira a declarat pentru cotidianul francez La Croix: „Căsătoria este într-adevăr o instituție veche, care deține un loc foarte special în codul civil francez. Aceasta este un act juridic solemn creat pentru a structura societatea. Reformarea căsătoriei prin acceptarea cuplurilor de același sex creează într-adevăr o dezbatere. Dar, după cum știm, reformele emoționante privind căsătoria sunt concepute întotdeauna într-o atmosferă pasională. Cine crede că un cuplu heterosexual va crește și educa un copil mai bine decât un cuplu homosexual, că vor garanta cele mai bune condiții pentru dezvoltarea copilului?”.

Ea a mai precizat că și atunci când a fost introdus divorțul (1884), el a provocat dezbateri extrem de violente și intense: exista deja o confruntare filosofică și antropologică evidentă între cei care aveau o percepție mai mult religioasă asupra căsătoriei și cei care, sub influența iluminismului, aveau o percepție mai mult laică. „Suntem destul de conștienți de toate dimensiunile filosofice și antropologice din jurul căsătoriei. Dar noi estimăm că ele nu pot lovi cerința de egalitate pe care noi,  prin acest proiect de lege, o satisfacem”, a menționat ministrul francez al Justiției.

„Codul civil se aplică inclusiv primarilor”

Ce opțiuni au însă primarii francezi care vor refuza să oficieze căsătorii între homosexuali? Potrivit ministrului, ei sunt funcționari publici care reprezintă statul atunci când oficiază o căsătorie, așadar e o misiune de care trebuie să fie foarte mândri. „Suntem într-un stat de drept, codul civil va fi modificat, iar acesta se aplică tuturor, inclusiv primarilor. În prezent lucrez cu Asociația primarilor din Franța. Vom sistematiza datele de contact astfel încât primarii să fie strâns asociați în activitatea de gândire și elaborare a proiectului de lege. Am început deja să consultăm numeroși actori ai societății: personalități, asociații favorabile și ostile căsătoriei pentru toți, instituțiile, reprezentanții cultelor etc. Pot să vă spun că aceste întruniri se desfășoară în spiritul unei mari sincerități și ascultări reciproce”, a mai adăugat aceasta.

Proiectul de lege va extinde dispozițiile actuale ale căsătoriei și asupra persoanelor de același sex, și prin filiație și rudenie. Adopția pentru cuplurile de homosexuali din Franța va debuta  într-un cadru identic celui în vigoare. Aceștia vor putea, la fel ca și ceilalți, să adopte în mod individual sau în comun.

Astfel, persoanele homosexuale care doresc să devină „părintele” unui copil vor putea accesa procedura de adopție în aceleași condiții ca și heterosexualii. Proiectul de lege nu echivalează „prezumția de paternitate” care există astăzi în rândul cuplurilor căsătorite.

„Pentru a adopta un copil, condițiile sunt stricte, tocmai pentru a-i proteja drepturile”, mai afirmă aceasta. Doritorul trebuie să obțină mai întâi o licență eliberată de consiliul general care va efectua o anchetă. După acordarea acestei aprobări, judecătorul intervine pentru a permite sau nu adopția.

Proiectul de lege nu prevede extinderea accesului la reproducerea asistată medical (procreearea  pentru cuplurile de femei). În ceea ce privește mamele – surogat, ele nu vor fi legalizate, președintele republicii fiind foarte clar în aceasă privință pe tot parcursul campaniei sale.

Președintele Franței, Franҫois Hollande s-a angajat în manifestul său să legalizeze căsătoriile între homosexuali. Proiectul de lege va fi prezentat consiliului de miniștri spre aprobare pe 31 octombrie a.c.

„Unirea dintre homosexuali este orice altceva, înafară de căsătorie”

În zona dedicată comentariilor a cotidianului La Croix, un cititor remarcă sărăcia de argumente a ministrului în favoarea căsătoriei între homosexuali și se întreabă pe baza căror studii antropologice și psihanalitice se bazează ideea pe care aceasta o vehiculează: „Cine poate spune că un cuplu heterosexual va crește un copil mai bine decât un cuplu homosexual, că îi va garanta condiții mai bune pentru dezvoltarea sa? Ce vrea să însemne o consultare cu societatea civilă franceză atunci când deciziile sunt deja luate? – se întreabă acesta.

Un alt cititor remarcă existența egalității într-o căsătorie: un un bărbat, o femeie.

„Este într-adevăr trist dacă se va ajunge până acolo. Se confundă egalitatea cu egalitarismul. Un cuplu heterosexual nu este un cuplu de homosexuali. Se sacrifică dreptul copiilor de a fi adoptați de către un tată și o mamă pentru a satisface dorințele egoiste ale adulților. Se hotărăște o lege fără o dezbatere rațională și calmă care poate să aibă loc în societate. Legea nu respectă libertatea de conștiință a primarilor din Franța, această situație e ca un dezastru pentru țara noastră”,  apreciază o cititoare.

Sunt consternată, dar, în fond, deloc surprinsă, deoarece actualul președinte al republicii anunțase această „evoluție”. Personal, găsesc acest lucru ca fiind absurd și împotriva naturii. Potrivit lui Rousseau, o căsătorie înseamnă un bărbat și o femeie, iar ei mai aleg ca pretext principiul egalității pentru căsătoria între doi bărbați sau două femei? Este un nonsens. Unirea dintre homosexuali este orice altceva, înafară de căsătorie”, concluzionează o altă cititoare a cotidianului francez La Croix.

Surse: dailymail.co.uk, la-croix.com